Atenti in a-si reglementa situatia „locativa”, politicienii au imbratisat propunerea legislativa privind vanzarea sediilor aflate in proprietatea privata a statului, destinate sediilor partidelor politice. Aceasta investitie nu va ruina nici o formatiune deoarece legea prevede clar ca spatiile vor fi cumparate de la unitatile administrativ-teritoriale la valoarea de inventar, ocazie cu care sunt scutite si de plata impozitului pe cladiri. Valoarea de inventar este extrem de mica fata de valoarea de piata. Pentru exemplificare, un apartament la bloc vechi de 20 de ani are valoare de inventar aproximativ 40 milioane lei, chiar daca valoarea de piata o depaseste. Surse care tin sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat ca sedii cum sunt cele din fotografii au valoare de inventar situata in jurul sumei de 20.000 de dolari. In schimb, pe piata libera, asemenea cladiri se vand la suma de 1.000 dolari metrul patrat construit, iar terenurile din jurul lor la 1.200 dolari metrul patrat. Singura restrictie este cea care reglementeaza ca un partid poate cumpara, in aceste conditii, un singur sediu intr-o unitate administrativ-teritoriala. In Capitala, partidele isi pot cumpara la valoarea de inventar si sediul pentru organizatia municipala, dar si cate un sediu in fiecare sector. De asemenea, printr-un amendament propus de deputatii minoritatilor, si organizatiile minoritatilor nationale care au fost sau sunt reprezentate in Parlamentul Romaniei vor beneficia de prevederile legii.
Pentru a intra in posesia unui asemenea spatiu, un partid politic trebuie sa-l fi detinut cu chirie cel putin trei luni anterior intrarii in vigoare a legii. De asemenea, aceste sedii nu vor putea fi instrainate timp de 10 ani de la data cumpararii, iar cand expira termenul pot fi vandute doar la pretul de inventar actualizat cu indicele inflatiei.
Principalele beneficiare ale legii vor fi partidele care s-au perindat prin Parlamentul Romaniei si care detin sedii luxoase in Capitala cum ar fi PUNR si PSM pe strada Negustori, PSD in soseaua Kiseleff, PD un palat in aleea Modrogan 1 si o vila in Modrogan 22 sau PNL in soseaua Aviatorilor.
Initiatorul legii, Constantin Nita, nu stie daca partidul sau va cumpara superba vila din Kiseleff. Insa afirma ca, „daca cei din conducere vor dori, legea permite acest lucru. Dar ce, de ce va ganditi numai la PSD, ati vazut ce palat au cei de la PD. Si ei pot sa si-l cumpere”.
Aceeasi pozitie au exprimat-o si reprezentantii PD si PNL. Deputatul democrat Emil Boc ne-a declarat ca nu este de acord cu aceasta lege, dar o decizie in privinta cumpararii sediilor va ramane la latitudinea conducerii partidului. Deputatul PNL Eugen Nicolaescu apreciaza ca legea e „corecta”, pentru ca astfel se consolideaza independenta politica.

 
 

Urmărește-ne pe Google News