Castele din cărţi de joc. Astfel descriu specialiştii, citaţi de agenţia.org, miile de palate ţigăneşti, fiecare împodobit cu zeci de turnuleţe, care au răsărit în România, după 90, ca ciupercile după ploaie. Ceea ce nu au reuşit primăriile locale, prin direcţiile de specialitate, va reuşi, menţionează aceeaşi agenţie, un cutremur de 6 grade pe scara Richter. Adică să le facă una cu pământul.

Oare, cum e posibil, se întreabă mulţi? Simplu, răspund specialiştii. Când au ridicat mamuţii din BCA, constructorii le-au făcut pe plac rromilor, folosind materiale cât mai ieftine şi cât mai puţine, precum şi fundaţii mici. Inginerii constructori afirmă că zonele cele mai afectate vor fi Bucureştiul, Alexandria şi Giurgiu, unde se află cele mai multe comunităţi de ţigani.

Cutremurul ar putea avea o intensitate de 6 grade

Pe de altă parte, specialiştii susţin că în următoarele 60 de zile e foarte probabil să se producă, în România, un cutremur de intensitate mare. Această previziune este dată de activitatea seismică din acest an.

În România au loc, în mod normal, 15 până la 20 de seisme mici, de până la 4 grade pe Richter, în fiecare lună. Pe pagina de internet a Institutului Român de Seismologie Aplicată sunt postate toate cutremurele care au avut loc în ţara noastră anul acesta, din ianuarie până în noiembrie. Se poate observa că numărul lor a crescut brusc în mai, când s-au produs 51 de mişcări tectonice, faţă de 20, în aprilie, pentru a scădea brusc în noiembrie, la 28, faţă de 48, în octombrie.

Seismologii afirmă că aceste fluctuaţii sunt îngrijorătoare şi că ar trebui să ne pregătim de un seism major în perioada următoare. “În mod normal, numărul cutremurelor periodice trebuie să fie constant. Evenimentele de anul acesta ne îngrijorează şi e probabil ca, în cursul acestei luni sau în ianuarie 2010, să asistăm la mişcări tectonice mari”, a explicat Toader Victorin, şeful laboratorului de avertizare seismică, din cadrul Institutului Român de Seismologie Aplicată.

«Este iminent»

În cartea “Cutremure care vor lovi România” (foto stânga), generalul Emil Străinu a publicat un studiu de specialitate din care reiese că un posibil seism major în România va avea loc la finalul acestui an sau la începutul lui 2010. “Din păcate, studiile par să se confirme. Cutremurul major, despre care s-a tot vorbit, e iminent”, a afirmat Emil Străinu.

Cutremur de 4,4 grade ieri, în Marea Neagră

Un cutremur de 4,4 grade pe scara Richter a avut loc, ieri dimineaţă, în largul Mării Negre, epicentrul fiind localizat în Bulgaria, potrivit datelor Institutului de Fizică a Pământului (IFP).

Potrivit IFP, epicentrul cutremurului a avut loc în Bulgaria, la circa şapte kilometri de localitatea Shabla, respectiv 27 de kilometri de Mangalia. Acesta a fost urmat de alte două seisme în Marea Neagră, unul de 4,2 şi celălalt, de 4,4 grade, pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit şi în Dobrogea, în Constanţa, însă şi-a mai pierdut din intensitate, având doar 3,4 grade, pe Richter. Nu au fost înregistrate pagube materiale.

“E pentru a doua oară, în decurs de câteva luni, când se produce un cutremur în Marea Neagră. În luna august a acestui an a fost unul de 5,3 grade pe scara Richter. Seismele mari din această zonă au loc o dată la aproximativ 500 de ani”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului de Fizica Pământului.

Activitatea seismică a luat-o razna anul acesta

În mod normal, în România se produc între 10 şi 15 cutremure mici, între 2 şi 4 grade pe Richter, în fiecare lună. Anul acesta, activitatea seismică a luat-o însă razna. În mai, numărul cutremurelor s-a dublat brusc, iar în lunile următoare s-a triplat.

Focarele seismice de suprafaţă s-au activat, lucru care nu se întâmplă decât odată la 50 sau la 100 de ani, iar cutremurele din Marea Neagră (din luna august şi de ieri) confirmă acest lucru. În noiembrie, situaţia s-a modificat din nou, tot brusc. Asistăm la o acalmie ciudată, despre care seismologii spun că nu e deloc de bun augur. (sursa: agentia.org)

 
 

Urmărește-ne pe Google News