Potrivit Administrației Iluminarea în roz a Palatului Cotroceni reprezintă, totodată, un gest de solidaritate și empatie cu femeile care s-au confruntat sau se confruntă cu această afecțiune. Din nefericire, statisticile pun în lumină o situație alarmantă a țării noastre. Cele mai recente date ne arată că în anul 2016 au fost luate în evidența cabinetelor de oncologie aproximativ 6500 de cazuri noi, numărul total de femei rămase în evidență depășind 65.000.
Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, începând din 2014, la data de 1 octombrie. Scopul decretării acestei zilei este acela de a crește gradul de conștientizare cu privire la cancerul de sân și subliniază importanța campaniilor de informare, a prevenției și programelor de screening.
Pe 30 septembrie 2014, Senatul și-a asumat o Declarație, prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi națională de luptă împotriva cancerului de sân, cancerul reprezentând „o problemă majoră de sănătate publică pe plan mondial”.
Decretarea acestei zile are menirea de a încuraja cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit, precum și toate celelalte grupuri interesate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare a ceea ce românii pot face pentru a preveni cancerul de sân.
Declarația a fost inițiată de Fundația Renașterea, în parteneriat cu membrii Comisiei pentru sănătate a Senatului. La ședința Plenului Senatului a participat, în calitate de invitat, și Mihaela Geoană, președintele Fundației Renașterea, însoțită de Cristiana Copos, vicepreședintele Fundației, și de Andreea Esca, ambasadorul Fundației.
La 10 iunie 2015, Plenul Senatului a adoptat propunerea legislativă privind declararea Zilei luptei împotriva cancerului de sân. Actul normativ care are ca obiect declararea acestei zile a fost inițiat de un grup de parlamentari PSD, PNL și UDMR. Potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, cetățenii, agențiile guvernamentale, companiile private, organizațiile non-profit și alte grupuri interesate sunt încurajate să se alăture activităților ce au drept scop creșterea gradului de conștientizare privind prevenția cancerului de sân.
În aceeași zi, Plenul Senatului a adoptat și propunerea legislativă privind declararea zilei de 4 februarie — Ziua luptei împotriva cancerului.