Omul de afaceri Ovidiu Popescu, proprietarul Palatului Ştirbey, a primit aprobare de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice să ridice un complex cu o înălţime de 38 de metri în spatele monumentului istoric.
Clădirea ar urma să cuprindă apartamente de lux şi 5.000 de metri pătraţi de galerii comerciale. Proiectul a stârnit reacţii dure din partea ONG-urilor. Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, susţine că avizul Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice este ilegal.
“Palatul Ştirbey este un monument istoric de clasa A, asta însemnând că are atât valoare naţională, cât şi internaţională. În România, doar zece la sută din monumente sunt de clasa A. Această clădire trebuie restaurată şi protejată. Nu ştiu cum Comisia Monumentelor Istorice a putut să aprobe ridicarea unui bloc înalt de 38 de metri aproape lipit de Palatul Ştirbey. Cerem ministrului culturii, Kelemen Hunor, să nu avizeze această construcţie”, ne-a declarat Nicuşor Dan.
Foto: Asociaţia Salvaţi Bucureştiul
Bătălia se poartă acum în curtea Ministerului Culturii. Dacă va primi avizul, proiectul va ajunge la Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru aprobarea finală.
Palatul a fost construit în stilul neoclasic, în jurul anului 1835, de arhitectul Michel Sanjouand, la dorinţa domnitorului Barbu Dimitrie Ştirbey (foto) şi a fost folosit ca reşedinţă domnească.
Palatul era celebru peste hotare mai ales pentru balurile care se ţineau în interiorul său.
Cărţile de istorie consemnează balul dat în 1843 în cinstea prinţului Albert, fratele regelui Frederic Wilhelm al IV-lea al Prusiei.