„Ansamblul medieval Curtea Veche, situat în imediata vecinătate a Bisericii Sfântul Anton şi a Hanului lui Manuc, este un monument istoric de importanță națională, iar prin consolidarea și restaurarea sa îi vom putea reda statutul de simbol urban și îl vom reintroduce în circuitul turistic al orașului”, a scris edilul general al Bucureștiului pe Facebook.
Companiile interesate au fost chemate să vină cu observații și recomandări privind conținutul Caietului de sarcini.
Istoricul Palatului Voievodal „Curtea Veche”
Palatul Voievodal are o vechime de peste 500 de ani, se află în Centrul Vechi al Bucureștiului, pe Strada Franceză, și este închis publicului din noiembrie 2015, când a fost anunțată pregătirea unui șantier de reabilitare a sitului arheologic.
„Foarte puţine locuri din Bucureşti au această valoare istorică. Muzeul este organizat în incinta Curţii Domneşti, reşedinţă a principilor Ţării Româneşti începând din secolul al XIV-lea. Muzeul Curtea Veche este cel mai vechi monument medieval din Bucureşti. Între anii 1459 și 1660, Bucureştiul a fost reşedinţa domnitorilor Ţării Româneşti, în paralel cu vechea capitală a Târgoviştei, iar după anul 1660 a rămas capitală unică” se arată pe site-ul Muzeul Bucureștiului.
Perioada de glorie a Curţii Domneşti a fost în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714), când suprafaţa palatului și a grădinilor era de aproximativ 25.000 mp, într-un perimetru delimitat azi, la sud, de râul Dâmboviţa, la vest de străzile Smârdan şi Şelari, la nord de strada Lipscani, iar la est de Bulevardul I.C. Brătianu.
După anul 1798, acest perimetru a fost licitat, iar pe locul său au apărut străzi şi cartiere.
Muzeul a fost amenajat între anii 1969 și 1974 şi păstrează amprenta istorică a secolului al XVIII-lea, precum şi fragmente de ziduri din timpul domniei lui Vlad Ţepeş (1456-1462), alături de fundaţiile primei reşedinţe din secolul al XIV-lea.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro