„Pentru toţi cei din oraşul Gaza, coridoarele sigure vă permit să călătoriţi rapid şi fără inspecţie din oraşul Gaza către adăposturile din Deir al-Balah şi Al Zawiya”, se arată în pliantele citite de un corespondent al AFP.

„Oraşul Gaza rămâne o zonă periculoasă de luptă”, avertizează armata israeliană.

Armata israeliană şi-a început noua ofensivă în oraşul Gaza pe 27 iunie, cerându-le inițial locuitorilor din cartierul estic Shujaiya să părăsească zona. La începutul acestei săptămâni, apelurile au fost extinse în mai multe cartiere din centrul oraşului (Al-Rimal), împingând zeci de mii de oameni să fugă, potrivit ONU.

Marţi, Biroul ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat „îngrozit” de noile apeluri către palestinieni de a „fugi în zone în care operaţiunile militare ale armatei (israeliene – n.r.) sunt în desfăşurare şi civilii continuă să fie ucişi şi răniţi”.

Luptele continuă în special în zona Deir el-Balah, care este „deja grav supraaglomerată cu palestinieni strămutaţi din alte locuri (…) şi unde există puţină infrastructură şi acces la ajutor umanitar”, a menţionat biroul ONU.

„Este a douăsprezecea oară” când suntem strămutaţi, a declarat pentru AFP Umm Nimr al-Jamal, un locuitor al orașului Gaza. „De câte ori putem îndura asta? De o mie de ori? Unde vom încheia? (…) M-am săturat, am rămas fără energie”, a adăugat el.

Războiul din Gaza a intrat duminică în cea de-a zecea lună. Ostilităţile au fost declanşate pe 7 octombrie anul trecut de atacul mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, soldat cu moartea a 1.195 de persoane de partea israeliană, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza datelor oficiale.

Israelul a promis să distrugă Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007. Campania sa militară de represalii a devastat Fâşia Gaza şi s-a soldat cu 38.243 de morţi, majoritatea civili, conform Ministerului Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas.

Urmărește-ne pe Google News