„Cine îşi lasă armele şi predă ostaticii va putea să plece şi să trăiască în pace”, se mai arată în pliante, care sunt scrise în arabă, conform locuitorilor oraşului Khan Younis (sud) şi imaginilor distribuite online.

Formularea din pliante pare a fi extrasă dintr-o declaraţie făcută joi de premierul israelian Benjamin Netanyahu după confirmarea veștii legate de eliminarea lui Yahya Sinwar în cursul unei operațiuni desfășurate la Rafah, lângă graniţa cu Egipt, notează Reuters.

Yahya Sinwar, rănit, în ultimele sale clipe Foto: Profimedia

Acţiunea a avut loc în timp ce, conform unor oficiali din domeniul sănătății, alți 32 de palestinieni au murit în urma unor atacuri efectuate de israelieni în întreaga Fâşie Gaza, mai ales la Jabalia.

Forţele israeliene și-au continuat operaţiunile împotriva Hamas în întreaga enclavă, ucigând mai mulţi teroriști Hamas în Rafah şi Jabalia şi dezmembrându-le infrastructura militară, potrivit unor oficiali de la Tel Aviv.

Asediu și ordin de evacuare la Jabalia

Locuitorii şi medicii din Gaza spun că forţele israeliene au strâns asediul asupra Jabalia, cea mai mare dintre cele opt tabere din enclavă. Înconjurată, tabăra este vizată de un ordin de evacuare.

Oficialii israelieni spun că ordinul de evacuare a fost emis pentru a separa teroriștii Hamas de civili şi neagă că ar exista vreun plan sistematic de a goli Jabalia sau alte zone din nordul Fâșiei Gaza.

Locuitorii şi medicii susțin că forţele israeliene bombardează casele şi asediază spitalele, împiedicând livrările de alimente şi provizii medicale pentru a-i forţa să părăsească tabăra.

„Ocupaţia israeliană îşi intensifică ţintirea sistemului de sănătate din nordul Fâşiei Gaza, prin asedierea şi vizarea directă a Spitalului Indonezian, a Spitalului Kamal Adwan şi a Spitalului Al-Awda în ultimele ore şi insistă pe scoaterea lor din funcţiune”, spune Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub controlul Hamas.

Armata israeliană dă asigurări însă că forţele sale care operează în zonă au fost „informate despre importanţa de a minimiza daunele pentru civili şi infrastructura medicală”.

Ultimele clipe de viață ale liderului grupării teroriste Hamas, Yahya Sinwar.
Sursa: IDF

Hamas anunță 400 de civili morți în ultimele două săptămâni

Pe de altă parte, Apărarea Civilă din Gaza a anunţat sâmbătă că peste 400 de persoane au murit de la începutul ofensivei israeliene asupra nordului enclavei, pe 6 octombrie.

„Am găsit peste 400 de morţi în diferite sectoare vizate din guvernoratul Gaza-Nord, care include oraşul Jabalia şi tabăra sa de refugiaţi, oraşele Beit Lahia şi Beit Hanoun, de la începutul operaţiunii militare”, a spus pentru AFP Mahmoud Basal, purtătorul de cuvânt al acestui organism aflat de asemenea sub controlul Hamas.

Armata israeliană a lansat pe 6 octombrie o nouă ofensivă în nordul Fâșiei Gaza, dând asigurări că îi vizează pe combatanţii Hamas care, potrivit acesteia, îşi restabileşte capacităţile după un an de lupte crâncene. Luptele au fost declanșate de un atac fără precedent efectuat de Hamas și alte grupări islamiste palestiniene în teritoriul israelian.

Armata israeliană a precizat că „zeci de terorişti” au fost ucişi de la începutul ofensivei în curs, în timp ce unele ONG-uri au avertizat în privința agravării crizei umanitare.

Armata israeliană îi acuză pe teroriștii Hamas că se amestecă printre civili şi îi împiedică pe aceștia din urmă să fugă din calea luptelor.

Urmărește-ne pe Google News