In zona Moldovei zilnic este gasita munitie
„Am descoperit si asanat depozitele care au fost insemnate. Unele au fost greu de gasit si continuam sa le identificam, insa a mai ramas in pamant armamentul ascuns de partizani sau munitia care nu a mai fost detonata. Imediat dupa razboi, din cauza saraciei, soldatii, atunci cand ramaneau fara trotil, preferau sa faca o groapa aproape de suprafata, sa acopere proiectilele cu un strat de pamant, dupa care treceau cu buldozerul peste ele”, povesteste lt. col. Dan Iurascu, seful Detasamentului Pirotehnic. Desi pentru pirotehnistii din zona Moldovei un proiectil nu mai reprezinta de mult o spaima, ei s-au trezit si in situatii in care le-au inghetat transpiratia pe frunte vazand inconstienti care purtau pe brate, ca pe un sac de cartofi, un proiectil activ ce putea exploda la cea mai mica zdruncinare. „Noi avem in dotare masini speciale, dotate cu suspensii speciale cu care transportam munitia in poligoane, depozite. Va imaginati la ce pericol se expun oamenii aceia care din curiozitate pun ferastraul sau aparatul de sudura pe proiectil. Aceasta curiozitate nemasurata se manifesta la copii si, culmea, la persoanele de varsta a treia. Este uimitor ca acesti oameni au trecut prin razboi si stiu foarte bine munitia. Folosesc munitia pe post de orice. Un tata si fiul sau au folosit un proiectil antiaerian calibrul 20 mm pe post de dorn. Barbatul de 48 de ani a murit, iar fiul sau a fost grav ranit. Noi am tot recomandat copiilor sa se joace cu jucarii, nu cu bombele”.
Gluma mortala cu un proiectil
Cel mai macabru caz intalnit pana acum de pirotehnisti l-a avut protagonist pe un agricultor din Iasi care lucra pamantul in viile Cotnari, zona despre care se spune ca „rodeste” armament din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Barbatul a descoperit un proiectil, cu care a gasit de cuviinta sa faca o gluma imbecila, aruncandu-l inspre un grup aflat in apropiere. Gluma a fost fatala pentru unul dintre tarani, restul fiind raniti grav si mutilati pe viata. „Zona Iasiului este plina de munitie. Zilnic, grupa operativa de acolo are interventii. Anul trecut am crezut ca am asanat tot, insa iata ca mai sunt. Acolo umbla tiganii dupa fier vechi si chiar singuri se expun pericolelor. Nu numai viata lor este in pericol, ci si a altora”, ne-a mai declarat seful pirotehnistilor.
Bombe uitate la Cernica
Zonele care in timpul conflictelor armate au folosit drept fronturi de lupta pastreaza si in prezent urmele unor batalii indarjite. Aceste ramasite ale razboiului apar acum in curtile oamenilor, in timp ce sapa o piscina, ori in timpul araturilor, cand plugurile scot la liman bucatile de fier. Depozite importante au fost descoperite in Iasi, in zona Popricani, Letcani, in Bacau, Focsani, unde a fost frontul de est. In acest moment pirotehnistii asaneaza un depozit in padurea Cernica. Aici se lucreaza de aproape doua luni. Au fost gasite cantitati importante la Aeroportul Otopeni, chiar in locul unde s-a construit o pista auxiliara. Daca la Otopeni s-au gasit bombe neexplodate care au vizat nimicirea acestui punct strategic, in portul Constanta bombele au fost aduse de tiganii care voiau sa le vanda la REMAT. La Aeroportul de la Arad au fost descoperite peste 40 de proiectile de 250 de kg, pentru ruptura de beton. Alunecarile de teren uneori scot la lumina randuri de proiectile ascunse la radacinile copacilor.
Ce nu trebuie facut la gasirea unui proiectil
– sa nu ridice, transporte si sa nu depoziteze munitiile neexplodate in diferite incaperi sau locuinte si sa anunte de urgenta Protectia Civila la 982;
-sa nu atinga, sa nu loveasca si sa nu miste munitia descoperita;
– sa nu demonteze piesa din curiozitate;
– sa nu faca focul in apropierea munitiilor;
– sa nu lase copiii sa se joace cu asemenea materiale.