Numărul dezastrelor provocate de fenomenele meteorologice extreme aproape s-au dublat în ultimii 20 de ani, ajungând la 6.681 – în creştere de la 3.656 între 1980 şi 1999.
În perioada 2000-2019, inundaţiile masive şi furtunile violente au constituit patru cincimi din totalul dezastrelor naturale. Restul au fost reprezentate de perioadele de secetă, care s-au înmulțit, de incendii şi valuri de caniculă.
Suntem în mod deliberat distructivi. Aceasta este singura concluzie la care se poate ajunge. COVID-19 este doar ultima dovadă că liderii politici şi din mediul de afaceri nu sunt încă în acord cu lumea din jurul lor, acţiunile pentru reducerea schimbărilor climatice şi a altor ameninţări majore întârziind.
Mami Mizutori, reprezentant special al secretarului ONU pentru reducerea riscurilor de dezastre:
Aproape 7.350 de dezastre majore, inclusiv cutremure şi tsunami, care au provocat peste 1,2 milioane de morţi şi au afectat 4,2 miliarde de oameni, s-au înregistrat în ultimii 20 de ani.
Aceste fenomene au provocat pierderi economice globale de aproape 3 trilioane de dolari – aproape de două ori în comparaţie cu valoarea pagubelor din cele două decenii precedente.