Ajutorul pentru încălzirea locuinței poate fi solicitat, anual, până la data de 15 octombrie, acesta fiind termenul-limită de bază, stabilit de OUG nr. 70/2011. Totuși, autoritățile sunt obligate să accepte și cererile depuse după această dată, în timpul sezonului rece, caz în care ajutorul se acordă, fie începând cu luna depunerii cererii (dacă solicitarea se face până la data de 20 a lunii respective), fie începând cu luna următoare depunerii cererii (dacă solicitarea se face după data de 20 a lunii). Așadar, dacă depui cererea până la data de 20 noiembrie, vei primi ajutorul înclusiv pentru luna noiembrie ș.a.m.d. ( Este important de precizat că sezonul rece este considerat a fi în perioada 1 noiembrie – 31 martie).

Limite de venituri

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece. Ajutorul este acordat pentru principalul sistem de încălzire al locuinței și de el se pot bucura consumatorii de energie termică în sistem centralizat, consumatorii de energie electrică, de gaze naturale, precum și cei care se încălzesc iarna cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri. În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG nr. 70/2011, ce sunt raportate la indicatorul social de referință (ISR – în valoare de 500 de lei). Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 1,572 ISR (adică, 786 de lei) și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei). Concret, cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar. La gaze naturale, energie electrică,  lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,230 ISR (adică, 615 lei).

Actele necesare

Cererea-tip trebuie să fie însoțită de odeclarație pe propria răspundere, referitoare la componența familiei și veniturile acesteia, Cererea se depune la primăria localității de domiciliu, fie individual, fie prin intermediul asociațiilor de proprietari/locatari, în funcție de situație.Totuși, pentru a putea stabili dreptul la ajutor, primarii pot cere atât acte doveditoare ce atestă componența familiei și veniturile realizate de membrii acesteia, cât și acte doveditoare cu privire la locuință sau la bunurile deținute

Când se face anchetă socială

Dacă actele doveditoare prezentate de solicitanți ridică suspiciuni cu privire la acordarea ajutorului, primarul poate să decidă acordarea acestui drept în baza unei anchete sociale a serviciului public de asistență socială. Dreptul la ajutorul de încălzire se stabilește, pentru toată perioada sezonului rece, printr-o dispoziție a primarului. Aceasta trebuie comunicată solicitanților până la data de 15 noiembrie și trebuie să conțină numele și prenumele titularului ajutorului, cuantumul ajutorului, perioada de acordare și, în cazul persoanelor care folosesc lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, data plății.

 

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News