Analistul se așteaptă la presiuni puternice din partea administrației Trump

Chadayev avertizează că SUA au multe modalități neutilizate încă de a afecta Rusia. „Americanii au multe moduri de a ne răni foarte tare. Nu au folosit încă o parte semnificativă din ele”, spune el. Analistul se așteaptă la presiuni economice, militare și digitale din partea noii administrații americane.

În ceea ce privește BRICS, Chadayev este sceptic cu privire la viitorul organizației, afirmând că „BRICS poate să se destrame, mai ales având în vedere că nu depășește stadiul unor întâlniri”.

Președintele rus VLADIMIR PUTIN participă la sesiunea în format restrâns a Summit-ului BRICS din Kazan, Rusia. Foto: profimedia

India ar putea prelua rolul Chinei de „fabrică a lumii”

El consideră că SUA vor încerca să creeze o a doua „fabrică mondială” în India, pentru a concura cu China. „Indienii au acum șansa de a prelua conducerea în unele domenii sau cel puțin de a concura pentru statutul de fabrică mondială”, spune Chadayev.

Căderea Siriei, o lovitură mare de imagine pentru Rusia și Iran

Referitor la situația din Siria, analistul o vede ca pe o lovitură de imagine pentru Rusia și Iran: „Căderea Siriei este o lovitură mare pentru reputația atât a Rusiei, cât și a Iranului”.

Chadayev avertizează că Rusia ar putea ajunge într-o situație similară cu cea din Siria în 5-6 ani, dacă nu se vor face schimbări interne. El consideră că operațiunea militară din Ucraina ar trebui folosită ca oportunitate pentru reforme.

Vladimir Putin nu s-a întâlnit cu Bashar al Assad, după ce liderul sirian a fugit la Moscova: „Nu l-am văzut, dar intenționez să o fac”. Foto: Profimedia Images

Un armistițiu cu Ucraina fără o rezolvare finală, așa cum s-a văzut în Siria, ar duce la un nou conflict

Potrivit analistului, planurile de ofensivă militară a Rusiei în Ucraina trebuie să tragă învățăminte din intervenția sa în Siria. În ambele conflicte, eșecul de a obține victorii decisive a dus la instabilitate prelungită și la cicluri de pregătire pentru ostilități viitoare.

Un armistițiu fără o rezolvare finală, așa cum s-a văzut în Siria, riscă să genereze consecințe similare pe termen lung în Ucraina, unde ambele părți s-ar regrupa pentru un nou conflict.

Lupte dure în regiunea rusă Kursk unde trupele ucrainene continuă să ocupe un teritoriu important. Foto: Hepta

Alexei Chadayev a suprins mereu prin opinii sale tranșante, la fel ca atunci când a declarat pentru Politico că armata rusă „ca întreg, ca structură, în forma sa actuală – ca să o spunem pe șleau – are o adecvare limitată pentru războiul modern”.

„Defectele esențiale nu se află în capacitatea de a aduna forțe de muncă, aprovizionare, arme și nici măcar în managementul ca atare, ci în nivelul gândirii strategice, calitatea înțelegerii ritmului și logicii confruntării”, a declarat el, comentând deruta Rusiei pe frontul ucrainean.

„Ori luptăm, ori ne predăm, nu există o a treia opțiune. Așa că haideți să decidem. Dar dacă mă întrebați pe mine, eu sunt în favoarea luptei”, a adăugat Chadayev.

În concluzie, analistul rus consideră că Rusia se confruntă cu provocări majore atât pe plan intern, cât și extern, într-un context geopolitic tot mai complicat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News