Astfel, potrivit analizei Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, întreruperea globală a intervențiilor esențiale pentru sănătatea mamei și a copilului – cum ar fi planificarea familială, nașterea și îngrijirea postnatală, nașterea și vaccinarea copilului – ar putea duce la 1,2 milioane de decese suplimentare de copii sub cinci ani în doar șase luni.
În vizor sunt 118 state din întreaga lume, ale căror sisteme de sănătate fac cu greu față luptei împotriva pandemiei de coronavirus.
Aceste decese se adaugă celor 2,5 milioane de copii din această grupă de vârstă care mor în fiecare semestru în aceste state.
Această pandemie are consecințe de amploare pentru toți, dar este, fără îndoială, cea mai mare și cea mai urgentă criză globală cu care s-au confruntat copiii de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Sacha Deshmukh, directorul executiv al UNICEF, Regatul Unit:
Acesta a adăugat: “Ajutoarele sociale nu se mai dau, granițele s-au închis, copiii nu au acces la educație și la hrană. Chiar și în Marea Britanie, copiii se confruntă cu amenințarea unui focar de rujeolă, iar închiderea școlilor pune riscuri sporite copiilor vulnerabili”.
În plus, în aceeaşi perioadă, până la 56.700 de femei ar putea deceda din cauza îngrijirilor medicale precare înainte şi după naştere, pe lângă cele 144.000 care mor la ora actuală.
UNICEF subliniază că, până la jumătatea lunii aprilie, peste 117 milioane de copii din 37 de ţări este posibil să nu fi fost vaccinaţi împotriva rujeolei, după ce campaniile de vaccinare au fost întrerupte de pandemie.