Cu toate acestea, un nou studiu publicat în British Medical Journal arată că decizia de a implementa și menține măsurile de distanțare socială a tuturor, nu doar a celor care prezintă simptome, a fost cea corectă.

Până la 78% din pacienții cu COVID-19 sunt asimptomatici, explică autorii. Deși acest subset de pacienți nu resimte efectele virusului, îl pot transmite mai departe.

Ponderea atât de mare a celor asimptomatici ar face urmărirea virusului în timp real practic imposibilă, dacă nu ar fi implementate măsuri de distanțiere socială.

Rezultatele se potrivesc cu alte cercetări pe domeniu. Un studiu derulat într-un sat din Italia a găsit o pondere a pacienților asimptomatici între 50%-75% – aceștia erau totuși “o sursă formidabilă” de infecție pentru restul localnicilor. În Islanda, testarea în masă a arătat că aproximativ 50% dintre cei confirmați cu COVID-19 sunt asimptomatici.

Un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății susține că “80% dintre cazuri sunt asimptomatice, 15% severe și 5% cazuri critice”. Deși datele nu se suprapun perfect – în principal din cauza lipsei capacității de testare în masă – luate împreună sugerează o rată foarte ridicată de pacienți asimptomatici printre cei infectați.

Studiul publicat în BMJ s-a bazat pe 166 de cazuri depistate într-un interval de 24 de ore pe 1 aprilie în provincia Wuhan, China. Dintre acestea, 130 (78%) au fost asimptomatice; cei 36 de pacienți cu simptome au implicat “persoane venite din străinătate,“ conform Comisiei Naționale de Sănătate a Chinei. Amintim, totuși, că există suspiciuni profunde că autoritățile chineze au raportat date false legate de epidemie.

Până când testarea în masă cu teste sigure nu va fi posibilă – și probabil nu va fi posibilă prea curând – nu putem ști exact câte persoane au fost infectate cu COVID-19 până acum.

Dar astfel de date sunt esențiale pentru a decide ce măsuri aplicăm pe viitor. Dacă o proporție relativ mare din societate a fost infectată și a învins cu succes virusul, astfel de cazuri asimptomatice, și capacitatea acestor pacienți de a răspândi virusul vor fi mult reduse.

În acest scenariu, măsurile de distanțare socială pot fi ușurate sau înlăturate fară a risca semnificativ sănătatea publică. 

Dar în cazul în care nu putem confirma acest lucru – situația în care ne aflăm acum – ieșirea din carantină ar duce la explozia numărului de cazuri.

Un raport publicat de membri ai Universității din Göttingen estimează că doar 6% din cazurile de COVID-19 totale au fost identificate oficial, amplificând incertitudinea situației în care ne aflăm.

Tot ce ne rămâne de făcut în acest moment, explică autorii, este să așteptăm apariția unui vaccin.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie. 

Foto: Raed Krishan / GSP

 
 

Urmărește-ne pe Google News