Cei mai mulţi preoţi de la ţară se laudă că de fapt ei îi sprijină din toate punctele de vedere pe enoriaşi. Criza financiară a scos la iveală faptul că mare parte din veniturile bisericilor sunt asigurate de credincioşi, cei mai mulţi dintre ei fiind pensionari

Preoţii au început să îşi plângă de milă! Să­ră­cia din România şi pro­babil criza mondi­a­lă i-a afectat şi pe e­no­riaşi, care nu mai „co­tizează” cum tre­bu­ie pentru cele… sfin­­­­­­te. Slujitorii Dom­nu­lui dau vina şi pe i­ni­ţia­tiva Guvernului, care a propus un sprijin financiar pentru pa­rohii, însă doar pentru ce­le care nu depă­şesc 100 de familii de cre­din­cioşi. „Este o discri­mi­nare!”, strigă la unison popii care sunt excluşi de la „bi­ne­cu­vân­tarea” Exe­cu­­ti­vu­lui. Asta pentru că, du­pă cum spun preoţii, degeaba vin la bi­se­rică  sute de enoriaşi, dacă acatistul sau pomelnicul dat de ei nu este în­soţit şi de ceva mă­run­ţiş.

Preoţii se milogesc din poartă-n poartă

„Nouă ne dă statul o su­mă mai mică sau e­ga­lă cu salariul minim pe economie, iar restul trebuie să ni-l comple­tăm noi, de la parohie, din donaţiile enoria­şi­lor. Consiliul nostru a sta­bilit cultul (n.r. – taxa pentru bi­se­rică) la 50 de lei de fa­mi­lie, pe an. În­să nu toţi au bani să-l a­chi­te. Ar fi bi­ne dacă pre­o­ţii şi-ar pri­mi tot sa­­la­riul de la stat, ca să nu mai um­blăm noi din poartă-n poar­tă şi să tra­gem oa­­­­­­menii de mâ­­­­­­­ne­că să a­chi­­­­­­­te cultul. Mai ales când îi vezi atât de săraci. De a­ce­ea nu mai putem con­ta pe cre­dincioşi ca să ne asigurăm sa­la­riile. Aşa că suntem ne­voiţi să ne căutăm şi alte sluj­­­­­­be. Eu, de e­xem­plu, pre­­­­dau şi religia la şcoa­­­­­­la din Fâs­tâci”, a de­clarat părintele Du­mi­tru Căpâlna, de la parohia Băleşti, ju­deţul Vaslui, care cu­prinde patru sate, în­su­mând 260 de familii de enoriaşi.

Ce câştiguri au feţele bisericeşti

După ultima majorare a venitu­ri­lor feţelor bise­riceşti, făcută în luna iunie a acestui an, un preot sau diacon primeşte un sprijin financiar de 843 de lei pe lună, dacă are studii superioare şi de­ţine gradul I. Cei cu gradul II pri­mesc 710 lei, iar debutanţii doar 634 de lei. Pe lângă aceste lefuri asigurate de stat, fiecare ar­hiepiscopie oferă preotului „an­gajat” un venit lunar care varia­ză în funcţie de sume­­­­­­­le strânse de biserici din donaţiile enoria­şilor. Pe de altă parte, Patriarhul Da­­­­­ni­­­­­el încasează o indemnizaţie în valoare de 8.357 de lei, iar un mi­­­­tropolit sau un arhiepiscop câş­­­­­tigă aproape 7.300 de lei lunar.

Părintele Dumitru Căpâlna (foto sus) din Băleşti, judeţul Vaslui, spune că bate din poartă-n poartă pentru a cere o taxă de 50 de lei pentru sprijinirea bisericii (foto jos) pe care o administrează. El este supărat că lumea nu mai are bani şi, prin urmare, nu mai face donaţii în Casa Domnului. „Criza financiară ne-a afectat pe toţi. Înainte, pe lângă leafa de popă luam câteva milioane şi de la biserică. Acum lucrurile s-au schimbat”

 Medicii s-au sucit, nu mai protestează!

După ce angajaţii CFF s-au jucat de-a gre­va, medicii s-au su­­cit şi ei şi au zis „pas” protestelor. Sin­­dicaliştii de la Sa­ni­tas au mârâit atât de „rău” pentru o creş­­­te­re de 50% a sa­la­riilor încât au muşcat de la Gu­vern doar 10%! A­şa­dar, Fe­de­ra­ţia Sa­ni­tas a decis, ieri, după în­tâl­nirea cu re­pre­zen­­tan­ţii E­xe­cuti­vu­lui, să sus­pen­­de acţiunile de pro­test programate pen­­­tru săp­tă­mâ­na vi­i­­toa­re, fiind de a­cord cu propu­ne­rea de creş­­tere a veniturilor în siste­mul sa­ni­tar, în medie, cu 10%, înce­pând cu 1 ianuarie 2009.

După această ma­jo­rare, me­­di­cii sau a­sis­tenţii me­di­cali se pot „bu­cura” de un sa­lariu mai ma­re, ast­fel: reziden­ţii, ca­re câş­tigă în pre­zent 1.000 de lei, din ia­nua­­rie vor lua 100 de lei în plus. Un medic primar va primi, de la în­ce­putul anului vii­tor, cu 170 de lei mai mult.

CFR ne-a speriat degeaba

Anunţat cu surle şi trâmbiţe, protestul celor de la CFR, care trebuia să aibă loc ieri, pen­tru vreo şa­se ore, nu s-a mai pus în a­plicare. Re­pre­zen­tanţii „fe­ro­viari” spun că au semnat cu Mi­nis­terul Trans­­por­tu­rilor, miercuri sea­ră, un protocol care pre­vede ca infrastructura căilor fe­rate să in­tre în bugetul pe 2009, la fel ca şi cea rutieră.

Profesorii fac luni grevă

Profesorii afiliaţi la toate federaţiile sin­dicale din ţa­ră vor face luni o grevă de avertisment, în in­ter­va­lul 10.00 – 14.00. Dascălii pro­tes­tează faţă de hotă­râ­rea Gu­ver­nu­lui de a amâna, pentru 1 aprilie 2009, punerea în aplicare a legii de majorare a salariilor. Sin­di­ca­liştii spun că protestul de luni este de aver­tis­ment şi speră ca pe data de 18 no­iem­brie să nu intre în grevă generală, aşa cum este pro­gra­mat.

 
 

Urmărește-ne pe Google News