Ancheta internațională pornită, se pare, după ce unul dintre avocații de la casa de avocatură Mossack Fonseca a făcut greșeala să se despartă de iubita sa, o tânără care avea acces la datele companiei, ar cuprinde numele a peste 100 de afaceriști români.
Printre aceștia, a apărut și numele lui Ion Țiriac, românul care și-ar fi deschis o fundație în Panama încă din 2009. Astfel, Țiriac figurează ca președinte, iar ca membru este trecut Klaus Mangold, fostul șef al concernului DaimlerCrysler, corporație cu care Țiriac a colaborat încă din primii ani ai tranziției post-revoluționare.
Ceilalți trei membri ai fundației sunt: Rodica Țiriac – sora afaceristului, fiul acestuia – Ion Alexandru Țiriac și Nicolai Mîndrilă – avocatul și partenerul tradițional al fostului tenismen. Acesta din urmă, Nicolai Mîndrilă, a explicat pentru RISE Project scopul pentru care a fost înființată această entitate.
“Puma Foundation este o fundație pentru clauză de moarte. Tot ce înseamnă patrimoniul lui Ion Țiriac se închide în Puma Foundation. Asta înseamnă că orice tranzacție se închide, în final, în Puma Foundation. Fondator unic al fundației este Ion Țiriac. Toți ceilalți care apărem acolo, eu, Rodica Țiriac, Klaus Mangold avem aceeași poziție, membri ai consiliului director, avem atribuții îndeobște după moartea acestuia. Dacă până atunci nu o dizolvă… (n.r.- râde). Acolo se va împărți totul, în funcție de cum dispune în ultima scrisoare beneficiarul în viață. Dispozițiile fundamentale, inclusiv dreptul de veto, le are Ion Țiriac.”
Mai mult, aceasta pare a fi o modalitate de a-și proteja sau împărți averea între toți copiii săi, după moartea sa. “Dacă avea soție, poate atunci se putea pune problema altfel din punct de vedere al moștenirii. Fiind copii de la mai multe mame, iar el nefiind căsătorit cu niciuna din mamele acestor copii, d-aia poate că s-a gândit să creeze această fundație cu clauză pentru moarte”, a completat Mîndrilă.
Cu toate acestea, fostul tenisman a nuanțat declarațiile sale făcute aseară, la un post de televiziune. „Nu am conturi în Panama. În Panama am o fundaţie, de 30 de ani acolo, care îmi convine foarte mult pentru că nu poate să mi-o atace nimeni. Şi eu să fac cu banii mei ceea ce spun eu şi ce spune boardul fundaţiei, unde sunt şapte oameni. Din punctul ăsta de vedere, Panama a fost în regulă, nu știu dacă nu mi-ar conveni Londra. Fiecare plăteşte taxele acolo unde face banii. Ai o fundaţie sau un cont sau un holding în Panama… unde fac banii, acolo plătesc taxele”, a declarat omul de afaceri la „Jocuri de Putere”, la Realitatea TV.
Ce îi leagă pe cei doi afaceriști
Klaus Mangold, 73 de ani, fost CEO Daimler. Colecționează funcții de conducere cu aceeași pasiune cu care strânge trofee de vânătoare. A condus concernul DaimlerChrysler timp de opt ani, între 1995 și 2003. Mangold a rămas influent în România și după ce s-a retras de la conducerea Daimler, fiind implicat în consiliul de supraveghere al giganților Metro, Continental, Swarco sau Alstom, cu investiții masive în Carpați.
Klaus Mangold, personajul-surpriză din fundația lui Țiriac, face des vizite în România. Săptămâna trecută, el a fost primit de premierul Dacian Cioloș la Palatul Victoria (foto) ca reprezentantul unei delegații de afaceri germane. Mangold a mers la întâlnire cu doar trei zile înainte de primele dezvăluiri din dosarul #PanamaPapers, cea mai mare scurgere de informații financiare din istorie.
Ion Țiriac, om de afaceri, 76 de ani. Este gazda permanentă a lui Klaus Mangold pe domeniul său de vânătoare de la Balc și merg împreună la întâlniri oficiale. Țiriac a comercializat în România automobilele produse de corporația Daimler, inclusiv marca Mercedes, încă de la începutul anilor 90. În 2003, afaceristul român l-a cooptat pe executivul german în consiliul de strategie al unei agenții guvernamentale ca să stimuleze investițiile străine în România.
Pe cei doi antreprenori nu îi leagă doar o veche prietenie. Ambii au apelat la casa de avocatură Mossack Fonseca, aflată în centrul scandalului global #PanamaPapers. Documentele arată că Mangold și familia Țiriac sunt membri într-o fundație privată din Panama, fundație care a devenit beneficiarul final al marilor afaceri derulate în România de fostul sportiv.
Citește și:
- Verificări și în România după dezvăluirile din ancheta Panama Papers
- Numele a peste 100 de români apar în Panama Papers
- Cristi Borcea peste tot. Numele fostului acționar dinamovist apare și în scandalul ”Panama Papers”!