„Concluziile noastre sugerează că pandemia este al doilea cel mai mare dezastru în peste 100 de ani în ceea ce privește mortalitatea cauzată de o infecție virală în cele 3 țări pe care le-am studiat, depășită doar de pandemia de gripă spaniolă din 1918”, au notat cercetătorii în studiu.
Cele trei state europene nu au participat la cele două războaie mondiale, fiind alese de cercetători pentru a studia cauzele excesului de mortalitate dincolo de decese provoate pe timp de război.
„În timpul pandemiei din 2020, aceste 3 țări au înregistrat lunar vârfuri de mortalitate în exces mai mari decât în majoritatea celorlaltor luni de după pandemia de gripă spaniolă din 1918, incluzând aici numeroase vârfuri datorate gripei și valurilor caniculare”, notează cercetătorii.
Echipa de cercetători a comparat, de asemenea, statisticile legate de epidemii de gripă severe, alături de cele privind pandemia din 1918. Cea din urmă a afectat preponderent persoanele tinere, astfel că a avut un profil de mortalitate diferit în ceea ce privește vârsta, comparativ cu COVID-19.
Potrivit datelor oficiale, aproape 6 milioane de persoane și-au pierdut viața la nivel mondial din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit OMS, numărul global de decese cauzate de COVID în 2020 ar fi fost subestimat cu 1,2 milioane, însă alte estimări vorbesc de până la 3 milioane.
În prezent, este greu de spus efectul pe deplin pe care îl va avea această pandemie asupra umanității, atât în ceea ce privește mortalitatea din cauza bolii, cât și cei care trăiesc cu „long COVID”. În timp ce cercetările continuă să îmbunătățească înțelegerea, există încă multe lucruri pe care nu oamenii de știință nu le cunosc.
Covid-19 rămâne a doua cea mai mortală pandemie la nivel global în ultimii 50 de ani, după SIDA.
Vezi şi morbiditate și mortalitate – care este deosebirea și cum se calculează!