După lansarea campaniei de vaccinare, sfârșitul pandemiei pare mai aproape ca niciodată. Dar sănătatea mintală a populației ar putea să aibă în continuare de suferit ca urmare a consecințelor sociale, dar și economice, pe care le-a avut pandemia, avertizează dr. Adrian James, președintele Colegiului Regal al Psihiatrilor de la Londra.
În jur de 10 milioane de persoane, inclusiv 1,5 milioane copii, ar avea nevoie de servicii suplimentare în domeniul sănătății mintale ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Efectele nu se vor opri odată ce virusul intră sub control
„Va exista un impact profund asupra sănătății mintale. Probabil că vorbim de cea mai mare amenințare la adresa psihicului de după al Doilea Război Mondial”, punctează medicul. Acesta atrage atenția asupra necesității unei strategii care să asigure accesul la terapie și alte mecanisme de suport psihic atât în cele mai negre zile ale pandemiei, cât și în anii care urmează, căci „efectele nu se vor opri odată ce acest virus este sub control. Trebuie să găsim soluții de finanțare a acestor servicii pe termen lung”, spune dr. James.
Solicitările pentru îngrijire psihiatrică au scăzut la începutul pandemiei, în special în perioada în care oamenii încercau să evite cabinetele medicilor de familie și pe cele ale specialiștilor din spitale. Dar scăderea inițială a fost urmată de o explozie de cereri pentru sprijin de ordin psihiatric, care nu dă semne că se va opri prea curând.
Serviciile psihiatrice, mai căutate ca niciodată
Potrivit datelor colectate de Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, nu a existat niciodată un număr atât de mare de persoane care primesc servicii din domeniul sănătății mentale. Unele spitale se plâng că secțiile psihiatrice funcționează peste capacitate. „Întregul sistem este în mod clar sub presiune”, punctează dr. James.
Previziunile Centrului pentru Sănătate Mintală sunt cu adevărat sumbre, căci până la 10 milioane de britanici ar putea să aibă nevoie de sprijin psihiatric din cauza pandemiei. De asemenea, dintre cei care nu au mai avut niciodată probleme de ordin mental, 1,3 milioane de oameni ar putea să aibă nevoie de tratament pentru anxietate și 1,8 milioane pentru depresie, asta doar în Marea Britanie.
Izolarea socială, carantina și moartea unui membru al familiei în ultimul an înseamnă că 1,5 milioane de copii sunt la risc să dezvolte anxietate ori depresie.
Va fi cel mai greu pentru „adulții de vârsta a doua care s-au obișnuit cu viața în izolare”
Și chiar suferința fizică poate să genereze suferință psihică în cazul celor care au reușit să treacă peste boală. În jur de 1 din 5 persoane care au fost ventilate mecanic au ajuns să dezvolte sindromul stresului post-traumatic. Alții se confruntă cu sentimente de doliu greu de gestionat, după ce nu au reușit să fie alături de cei dragi în ultimele lor clipe de viață. Iar ultimii loviți de probleme mintale sunt chiar cei care au sechele pe termen lung din cauza COVID, avertizează dr. James.
Perspectiva sănătății mentale este complicată și mai mult de nesiguranța economică.
„E foarte ușor să credem că, odată ce viața devine din nou sigură, vom ieși cu toții imediat din case. Dar eu cred că va dura ceva până ce oamenii se vor întoarce la vechile lor obiceiuri. Cei mai vulnerabili în fața suferinței psihice sunt adulții de vârsta a doua, care s-au obișnuit cu viața în izolare”, a completat dr. Adrian James.
Acesta crede că oamenii vor avea nevoie de sprijin pentru a-și restabili rețelele de suport social după pandemia de COVID-19.
„E nevoie să susținem în special organizațiile care-i pot încuraja pe acești oameni să iasă din case, să socializeze și să se implice în activități sociale care dau sens vieții. Cu cât ești mai bătrân cu atât e mai ușor să renunți la viața socială atunci când pierzi legăturile pentru o perioadă”, conchide președintele Colegiului Regal al Psihiatrilor.