Fumatul este cauza numărul unu pentru decese prevenibile în lume. Fumatul provoacă boli de inimă, cancer, accidente vasculare, boli pulmonare, diabet și boli pulmonare obstructive cronice (BPOC), cum ar fi emfizem și bronșită cronică.
Chiar dacă în majoritate, fumătorii sunt conștienți că își ruinează sănătatea continuând acest obicei, cei mai mulți nu renunță sau o fac după zeci de ani, când devine o mare provocare pentru corp să se regenereze.
Pandemia COVID-19 le oferă fumătorilor încă un motiv viabil pentru a renunța la obicei și creează o fereastră unică de oportunitate pentru a face acest lucru.
COVID-19 și riscurile fumătorilor
Organizația Mondială a Sănătății recomandă oamenilor să renunțe la fumat, deoarece îi face mai vulnerabili la infecția cu COVID-19.
Datele din China sugerează că fumatul este unul dintre factorii care poate duce la dezvoltarea patologiilor cele mai grave la pacienții cu COVID-19.
Fumătorii sunt mai susceptibili de a dezvolta boli de inimă, care până acum par a fi cel mai mare factor de risc pentru decesul cauzat de COVID-19. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford raportează că fumatul părea a fi un factor asociat cu decesele masive din Italia, unde 24% dintre adulți fumează.
Știm că persoanele cu imunusupresie prezintă un risc mai mare dacă se îmbolnăvesc de COVID-19, iar fumul de țigară este un imunosupresor.
Iar acțiunea mână-la-gură specifică fumatului îi face pe fumători să fie vulnerabili la infecție, deoarece aceștia își ating gura și fața mai des.
Încă nu știm dacă foștii fumători care s-au lăsat recent au un risc mai mare de COVID-19 decât oamenii care nu au fumat niciodată. Având în vedere că plămânii se vindecă relativ rapid după renunțarea la fumat, un fost fumător probabil că își va scădea foarte mult riscul de complicații din cauza COVID-19.
Există și studii care au asociat fumatul cu efecte pozitive în prognoza COVID-19. Un astfel de studiu făcut la un spital din Franța a constatat că un procent mai mic de pacienți cu COVID-19 erau fumători, comparativ cu populația generală a țării.
Acest lucru a atras atenția, însă studiul a fost publicat fără a trece prin procesul de peer-review (recenzie independentă făcută de experți) și prezintă mai multe puncte slabe de metodologie, inclusiv o dimensiune mică a eșantionului care exclude pacienții cei mai bolnavi, cum sunt cei de la terapie intensivă.
Distanţarea fizică poate fi un sprijin în renunţarea la fumat
Renunțarea la fumat este un lucru foarte dificil de făcut, chiar și în condiții normale. Mulți oameni spun că fumatul sau vapatul sunt o modalitate de a face față stresului, iar acestea sunt într-adevăr timpuri stresante.
Pe de altă parte, fumatul este adesea o activitate socială. Cu birourile și fabricile închise și oamenii departe de prieteni și colegi, vechile modele sociale de fumat cu prietenii și în anumite locuri sunt perturbate. Distanțarea fizică poate înlătura aspectul social al fumatului, mai ales dacă nimeni altcineva nu fumează în casă.
Cu o presiune socială mai mică, fumătorii au o fereastră de oportunitate de a renunța la obicei.
Efectele pozitive ale renunțării la fumat sunt simțite aproape imediat. În 24 de ore de la renunțare, corpul începe să se recupereze și să se repare. Funcția pulmonară se îmbunătățește și simptomele respiratorii devin mai puțin severe.
Este posibil să nu observați modificările imediat, dar acestea vor deveni evidente în câteva luni de la renunțare. Și îmbunătățirile sunt susținute cu abstinență pe termen lung.
Perișori mici care acoperă suprafața plămânilor și căilor respiratorii (numite cilia) se repară și își îmbunătățesc funcția de eliminare a mucusului și a particulelor străine. Veți începe să observați că respirați mai ușor.
Simptomele bronșitei cronice, cum ar fi tuse cronică, producția de mucus și respirația grea, scad rapid. În rândul persoanelor cu astm, funcția pulmonară se îmbunătățește în câteva luni de la renunțare, iar tratamentele sunt mai eficiente.
Infecțiile respiratorii, cum ar fi bronșita și pneumonia, de asemenea, scad odată cu renunțarea la fumat.
Pandemie sau fără pandemie, fumatul reprezintă un risc enorm pentru sănătatea dumneavoastră. În plus, este un obicei foarte scump.
Orice efort depus acum pentru a reduce fumatul sau a-l înlătura complet va reduce riscul de complicații severe dacă vă îmbolnăviți de COVID-19. Veți trăi mai mult și vă veți bucura de o calitate mai mare a vieții.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.