Medicul ieșean aseamănă atitudinea autorităților cu “sindromul broaștei fierte”, validat psihologic, care spune că o broască vie aruncată într-o oală cu apă fiartă se va lupta să-și salveze viața, dar dacă broasca este băgată într-o oală cu apă rece, pusă la fiert progresiv, nu va simți pericolul.

Dr. Ovidiu Alexinschi, psihiatru

Broasca se va adapta la temperatura din ce în ce mai mare. Atunci când apa va fi extrem de fierbinte, broasca va muri, pentru că nu mai are energie pentru a sări din oală. Încercând să se adapteze la creșterea temperaturii, și-a consumat toată resursa vitală.

Dr. Ovidiu Alexinschi:

Populația a obosit, urmează o dramă

Acesta spune că reacția autorităților nu a făcut decât să împingă populația spre un grad de acceptare treptată, încât efortul de a ne opune acum creșterii numărului de infecții și de a stopa răspândirea s-ar putea să fie prea mare pentru populația care a obosit. 

“Pe 15 mai, la ieșirea din starea de urgență, în România se înregistrau 190 de cazuri noi și un total de 16.437 de pozitivi de la începutul pandemiei. Ușor-ușor, oamenii s-au obișnuit cu promisiunea unei vieți cvasinormale, cu relaxarea, cu ridicarea restricțiilor, astfel încât, de exemplu, pe 15 august se raportau 1.328 de noi cazuri și un total de 69.374 de pozitivi la nivel național. O lună mai târziu, cifrele erau triplate, iar acum am depășit 10.000 de cazuri/zi.

Miile de vieți pierdute până acum sunt preambulul dramei din următoarele luni. Nici alegerile, nici perspectiva Crăciunului nu vor împodobi cu fundiță roșie realitatea rece a catastrofei umanitare”, a completat.

Dr. Ovidiu Alexinschi:

Acesta consideră că în circumstanțele date se respectă scrierea filosofului Nicolae Steinhardt, care spunea: “Neîmpotrivindu-se la timp, omul devine treptat incapabil de a se mai împotrivi vreodată”.

“Nu suntem mai răi decât alții, nici în Franța, Italia sau Spania nu se respectă regulile”

Medicul crede că, la cum evoluează lucrurile, într-o săptămână vom ajunge la 20.000 de cazuri, bazându-ne pe experiența celorlalte țări și consideră că problema nu este anduranța și reziliența populației, călite în cei 50 de ani de comunism. El spune că responsabilitatea se află strict în mâna autorităților, care nu au acționat îndeajuns de ferm și la timp pentru a putea ține sub control situația acum.

“Cei 50 de ani de comunism în cea mai grea formă ne-au făcut să îndurăm foarte, foarte mult. Problema nu este a noastră, este globală. Nu suntem mai răi decât alții, nici în Franța, Italia sau Spania nu se respectă regulile și se infectează foarte mulți oameni. Oamenii nu vor reacționa la restricții, s-au obișnuit picătură cu picătură – nu mai miră pe nimeni, dar nu sunt măsuri care să aibă aceeași intensitate ca în primăvară”, a declarat dr. Ovidiu Alexinschi.

Soluția nu e la cetățeni, ci la autorități

El estimează că peste 80% dintre oameni respectă într-o bună parte măsurile impuse, ceea ce denumește o proporție rezonabilă și comparabilă cu cele din alte țări europene și atrage atenția că, dacă nici în acest context răspândirea nu va fi oprită, răspunderea nu poate fi plasată în rândul cetățenilor, ci al legiuitorilor.

“Experiența celorlalte țări ne arată că măsurile nu vor fi suficiente, sunt paliative, doar încetinesc răspândirea, dar nu într-o manieră dramatică. Deciziile nu trebuie să fie, așa cum au fost până acum, viciate de interese politice, ci trebuie să fie lăsate pe mâna specialiștilor”, a conchis medicul.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News