Puternica creștere a pandemiei din Europa, care a îngrijorat autoritățile din mai multe state, pare să se tempereze, după ce guvernele au impus măsuri dure, inclusiv lockdown-uri generale și restricții pentru nevaccinați.

În vreme ce tendința variază de la țară la țară, per total, cifrele din Uniunea Europeană au ajuns în acest moment pe un platou.

Astfel, blocul comunitar a înregistrat, în medie, 56 de noi infectări la suta de mii de locuitori pe 8 decembrie, o scădere modestă, dar o scădere, în comparație cu începutul lunii, când numărul cazurilor era de 59,1 la suta de mii de locuitori, potrivit Financial Times.

Austria și Germania sunt țările care au observat cele mai mari schimbări. În cazul Austriei, rata săptămânală a noilor infectări a scăzut la jumătate din noiembrie și până acum.

Dacă pe 24 noiembrie, Austria avea 158,6 cazuri la suta de mii de locuitori, pe 8 decembrie, autoritățile au confirmat doar 68,3 cazuri.

Numărul infectărilor a scăzut brusc în Austria. Sursa: Worldometers

Austria încheie duminică un lockdown de trei săptămâni, dar va menține restricțiile pentru populația nevaccinată.

Transmiterea pare să se fi temperat și în Olanda, o altă țară care se confrunta cu o creștere majoră în noiembrie.

Dar numărul cazurilor continuă totuși să crească în alte țări, inclusiv Elveția, unde rata de infectare a ajuns la un prag record.

Printre țările care par să fi depășit apogeul noului val pandemic se află și Ungaria, a anunțat vineri premierul Viktor Orban.

Bloomberg menționează și România, care tocmai a relaxat unele restricții, drept răspuns la reducerea numărului de cazuri.

În schimb, Polonia a anunțat restricții mai dure săptămâna aceasta, pentru a preveni situația în care numărul de pacienți va copleși sistemul sanitar.

Germania și Cehia vor vaccina obligatoriu anumite categorii de populație

Sigur, în ciuda semnelor optimiste, ratele de contagiune rămân încă ridicate, iar autoritățile europene au decis să rămână în alertă, ținând cont de pericolul relaxării premature a restricțiilor, scrie Bloomberg.

În Germania, cancelarul Olaf Scholz se va întâlni săptămâna viitoare cu liderii landurilor pentru a discuta pașii următori în gestionarea pandemiei.

În Germania, numărul infectărilor pare să fi ajuns la un platou. Sursa: Worldometers

El nu a exclus impunerea de noi restricții înainte de Crăciun.

Germania și alte state fac acum eforturi să livreze cetățenilor dozele necesare pentru rapeluri, după ce studiile preliminare au sugerat că acestea oferă o protecție mai puternică împotriva Omicron.

Asta în condițiile în care până lunile trecute, aceste țări ezitau să administreze doza a treia tuturor cetățenilor, preferând să protejeze în special populația aflată la risc. Scopul Germaniei este să administreze 30 de milioane de doze de vaccin până la finalul anului.

Noul guvern ia totodată în calcul să facă vaccinarea obligatorie, dar ce formă va avea o astfel de lege rămâne de văzut.

Deputaţii germani au adoptat deja, vineri, o lege care obligă personalul medical să se vaccineze împotriva COVID-19.

La rândul ei, Republica Cehă a decis vineri ca vaccinarea anti-COVID-19 să devină obligatorie pentru persoanele de peste 60 de ani începând de la 1 martie 2022, a anunţat guvernul acestei ţări.

Austria a anunțat deja că va face vaccinarea obligatorie din luna februarie a anului viitor, iar proiectul de lege pe această temă prevede o amendă ridicată pentru cei care nu se supun legii.

Marea Britanie, studiu de caz privind evoluția Omicron

Momentul este oricum unul complicat ținând cont de necunoscutele din jurul variantei Omicron, care a sosit deja în Europa și care pare a fi mai contagioasă decât Delta, în vreme ce poate ocoli parțial și răspunsul imunitar oferit de vaccinuri.

Deocamdată, cele mai multe cazuri de infectare cu noua tulpină în Europa par să fie înregistrate în Marea Britanie. Prin urmare, scrie New York Times, Regatul Unit reprezintă acum un soi de studiu de caz pentru celelalte țări europene, care se pregătesc și ele să se confrunte cu noua variantă a virusului.

Până joi au fost confirmate 817 infectări cu Omicron – cazurile dublându-se la fiecare trei zile – în vreme ce oficialii estimează că numărul este totuși mai mare.

Raportat la cifrele totale oficiale – o medie zilnică de 48.000 de cazuri – numărul de infectări cu Omicron din Marea Britanie este deocamdată redus.

Însă oficialii de la Londra au avertizat că dacă actuala rată de creștere continuă, se așteaptă ca în următoarele două-trei săptămâni, cazurile de infectare cu Omicron să ajungă la 50% din totalul infectărilor zilnice.

Prime observații din Marea Britanie sugerează cam aceleași lucruri observate și în alte țări, în special în Africa de Sud, și anume că Omicron se transmite mai ușor, că vaccinurile par mai puțin eficiente, dar că formele de boală sunt mai puțin severe.

Faptul că această variantă se transmite atât de rapid într-o țară în care 70% din populație este vaccinată i-a îngrijorat pe experți și oficiali.

„Nu am mai văzut această rată de creștere, cred, din martie 2020, când virusul original se răspândea într-o populație complet naivă, când nimeni nu știa nimic despre el”, a subliniat Jeffrey Barrett, director de inițiative genomice la Institutul Wellcome Sanger.

 
 

Urmărește-ne pe Google News