Știrea că Alex Bodi, un personaj cunoscut în special în lumea mondenă, a fost arestat pentru proxenetism, dar și aceea că o vedetă TV a ajuns la spital pentru că i-a atras atenția unei persoane care parcase neregulamentar au fost intens comentate în ultima perioadă pe rețelele de socializare.
În general, s-a observat apetența românilor pentru violență și agresiune, personajele prezentate ca violente fiind privite cu indulgență, arată sursa citată.
Cum se explică agresivitatea
Stresul și neîncrederea în autorități ne fac mai agresivi în această perioadă, de pandemie, a mai arătat psihologul.
”În perioada prin care trecem, mesajele agresive, ciudate, împotriva a ceea ce considerăm de bun simț, împotriva autorității, devin tot mai intense și mai frecvente. Pandemia generează un stres foarte puternic, iar la oamenii stresați tendințele agresive, cinice cresc”, a explicat Daniel David, care a amintit că și campania electorală are un rol. ”Suntem în perioada alegerilor. Dezbaterile agresive pe care le vedem la partidele politice influențează și comportamentul individual al oamenilor, în diverse contexte”, a subliniat el.
Psihologul mai spune că nivelul de încredere interpersonală între români este foarte scăzut, în general, iar oamenii nu prea au încredere în autorități. Cum autoritățile tind să fie mai apropiate de potențiala victimă, nivelul de încredere se răsfrânge și asupra acesteia din urmă. Și, astfel, românii ajung să găsească tot felul de justificări pentru potențialii agresori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro