Cercetătorii prezintă trei scenarii care descriu cum ar putea să arate valurile pandemiei de coronavirus în perioada următoare.
Primul scenariu – „suișuri și coborâșuri”
Primul scenariu arată un val al cazurilor de infectare, precum cel prin care trecem, urmat de o evoluție cu „suișuri și coborâșuri”, așa cum sugerează și numele. Astfel, pe parcursul următorilor doi ani, vor fi alte valuri de îmbolnvări cu COVID-19, urmate de perioade moarte, până când boala se va diminua treptat.
Scenariul 2 – „Vârful de toamnă”
În această variantă a cercetătorilor, valul curent va fi urmat de unul mai mare, așa cum unii oamenii de știință au avertizat.
Acest vârf ar putea să fie atins în toamnă sau chiar în iarnă și să fie mult mai dur decât actuala criză COVID-19, fiind apoi urmat de valuri mai mici. Scenariul este similar pandemiei de „gripă spaniolă” din 1918-1919.
Scenariul 3 – „Ardere lentă”
Acesta este cel mai optimist scenariu și susține că vârful a fost atins deja în această primăvară, dar asta nu înseamnă că am scăpat de virus, ci că vor urma alte valuri de îmbolnăviri, mai puțin pronunțate, până la finalul anului 2022.
Indiferent care dintre cele trei scenarii se va materializa, autorii studiului susțin că „trebuie să fim pregătiți pentru cel puțin alte 18-24 de luni de activitate COVID-19 semnificativă, cu puncte fierbinți care vor apărea periodic în diferite arii geografice”.
Cât de mult va dura, rămâne de văzut. Nu este vorba despre depășirea vârfului, așa cum unii oameni tind să creadă.
Marc Lipsitch, unul dintre autorii studiului: