„Nu mi-a fost dificil să mă pregătesc din cauza pandemiei, dar a fost într-adevăr greu că nu am putut ieși să mă relaxez din când în când”, spune Cosmina.
A venit la școală însoțită de mama ei, care spune că o va aștepta până la terminarea examenului. Cosmina e încrezătoare, știe că s-a pregătit pentru acest examen și, spune ea, purtarea măștii în sala de examen nu o va împiedica la rezolvarea subiectului.
„Masca e ceva nou, dar nu cred că va fi o problemă”, mărturisește tânăra.
Părinții își îmbrățișează copiii și le dau măști de protecție și sticle cu apă înainte să intre în curtea școlii. Din toate părțile se strigă „Succes” și „Baftă”.
Tunel dezinfectant și intrări separate: „Dacă au claustrofobie?”
În curtea școlii a fost montat un tunel de dezinfecție, pe unde copiii trebuie să treacă. În tunel se află și un covoraș cu substanță dezinfectantă.
Copiii stau în șir indian, așteptând culoarea verde care le permite să treacă prin tunel. Unii trișează și încearcă să-l ocolească, cu permisiunea paznicului.
Un reprezentant al Primăriei Sectorului 4 îi atrage atenția că cei mici trebuie să treacă obligatoriu prin tunel.
„Dacă are vreunul dintre ei claustrofobie?”, se apără paznicul.
Elevii sunt direcționați apoi către cele două intrări în școală – câte un elev pe la fiecare ușă. Acolo sunt întâmpinați de un cadru medical care le ia temperatura, iar la intrarea în sala de examen, elevii se vor dezinfecta pe mâini.
Și în clasă s-au luat măsuri de distanțare, fiind montate panouri de plexiglas.
„Sper să pice genul liric”
Pe trotuarul din fața școlii, un bărbat vorbește cu o fată cu păr șaten și cămașă în carouri. Ea dă din cap la încurajările tatălui ei.
„Nu a fost atât de greu în perioada asta. Am fost și un lucru bun la pandemie, ne-a dat mai mult timp să învățăm. Am stat în casă și am învățat”, spune Denisa.
Prietena ei, Beatrice, îi dă dreptate. S-au pregătit intens pentru examenul care va decide în ce liceu – „unul cât mai bun” – vor intra. Sunt amândouă de acord că pandemia de coronavirus le-a dat tuturor viețile peste cap, iar ultimul clopoțel nu a fost așa cum își imaginau.
„Am făcut o festivitate online. A fost la fel de emoționant cum ar fi fost și fizic. Am plâns mulți dintre noi”, povestesc ele.
Nu se tem că nu vor ști să rezolve subiecte pentru că știu că au învățat mult. Speră însă ca la primul subiect din cele două de pe foaia de examen să fie poezie.
„Sper să pice genul liric. E mai ușor de înțeles”, spune Denisa.
Peste 172.000 de elevi sunt așteptați să susțină examenul de Evaluare Națională, iar prima probă, de luni, este cea la Limba și Literatura Română.
Pe baza rezultatelor la Evaluarea Națională se va face repartizarea computerizată a elevilor către licee, în urma unei fișe cu opțiuni completată de fiecare candidat și în urma unui calcul raportat și la media claselor V-VIII.
Vezi subiectele la Română la Evaluarea Națională 2020
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro