Pandora Papers, noua investigaţie ICIJ, publicată de 150 de organizaţii media, inclusiv Deutsche Welle, susține că mai mulți politicieni de top, miliardari şi celebrităţi, între care au fost incluși fostul premier britanic Tony Blair și preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, folosesc paradisuri fiscale.

Potrivit acestor documente, Tony Blair și soţia sa au deținut o clădire în valoare de 8,8 milioane de dolari americani, după ce au cumpărat o companie imobiliară offshore de la familia ministrului industriei şi turismului din Bahrain. Cumpărând acţiunile companiei, nu imobilul direct, Blair şi soţia sa Cherie au evitat să plătească un impozit pe proprietate în valoare totală de 400.000 de dolari americani, susține ancheta preluată de Deutsche Welle.

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a deţinut şi el o parte dintr-o firmă-fantomă înregistrată în Insulele Virgine Britanice, susține Pandora Papers.

Cu o lună înaintea câştigării alegerilor prezidenţiale din 2017, Zelensky și-a vândut acţiunile către un prieten apropiat şi partener de afaceri.

De asemenea, regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a înfiinţat cel puţin 30 de societăţi offshore, în ţări sau teritorii cu fiscalitate avantajoasă. Prin intermediul acestor entităţi, a cumpărat 14 proprietăţi de lux în SUA şi Regatul Unit, în valoare de peste 106 milioane de dolari.

În ceea ce-l priveşte pe premierul ceh Andrej Babis, el a plasat 22 de milioane de dolari în societăţi-paravan ce au servit la finanţarea achiziţionării castelului Bigaud, o mare proprietate situată la Mougins, în sudul Franţei, a informat AFP.

Ancheta la care au colaborat aproximativ 600 de jurnalişti se bazează pe circa 11,9 milioane de documente „scurse”, care provin de la 14 societăţi de servicii financiare, şi a scos la iveală peste 29.000 de societăţi offshore.

În total, jurnaliștii de investigație au descoperit legături între active offshore şi 336 de lideri şi responsabili politici, care au înfiinţat aproape 1.000 de societăţi, dintre care mai mult de două treimi în Insulele Virgine britanice.

Shakira și Claudia Schiffer, vizate și ele de anchetă

Printre persoanele menționate de jurnaliștii de investigație se află și cântăreaţa columbiană Shakira, manechinul german Claudia Schiffer, dar și legenda indiană a cricketului Sachin Tendulkar.

Potrivit Deutsche Welle, avocatul Shakirei a afirmat că diva pop şi-a declarat conturile offshore şi că acestea nu i-au asigurat niciun fel de avantaj fiscal.

La rândul său, avocatul lui Tendulkar a afirmat că investiţia starului sportiv este legitimă şi a fost adusă la cunoştinţa autorităţilor fiscale.

În majoritatea ţărilor, aceste fapte nu sunt pasibile de urmăriri penale, însă în cadrul liderilor de stat ICIJ pune în balanţă discursurile anticorupţie susţinute de unii dintre ei şi plasamentele lor în paradisuri fiscale.

Înfiinţat în 1997 de Centrul American pentru Integritate Publică, ICIJ a devenit o entitate independentă în 2017. Reţeaua sa numără 280 de jurnalişti de investigaţie din peste 100 de ţări şi teritorii, precum şi circa 100 de media partenere.

Urmărește-ne pe Google News