Noile reguli intrate în vigoare la mijlocul lunii martie, care interzic fumatul în spațiile publice, îi obligă pe bolnavii de la Socola să fumeze în exteriorul unității. Din această cauză, pacienții sunt duși pe rând la fumat, de către infirmieri sau asistenți, iar acest lucru pare să devină pentru aceștia din urmă o corvoadă.
La Spitatul de Psihiatrie din Iași sunt internații 1.000 de pacienți, iar 90% dintre aceștia fumează. De multe ori, în schema de tratament, țigările sunt recomadate că o metodă de calmare.
”Lipsa fumatului creează o stare de agitație în rândul bolnavilor care pot deveni agresivi. Există riscul că personalul medical să fie agresat fizic, există riscul de altercații între bolnavi”, a declarat Gabriel Oprișanu, manager Institutul de Psihiatrie Socola.
Mai mult decât atât, medicii se tem că bolnavii ar putea fuma pe ascuns, existând astfel pericolul unui incendiu în spital. ”Efectele pot fi dintre cele mai diverse, mai ales că legea asta a venit din senin, fără nici un fel de alternative pentru astfel de pacienți. Marea majoritate a schizofrenicilor fumează peste un pachet pe zi, iar în cazul în care se interzice acest lucru aceștia pot devin agresivi, agitați, tulburați și sunt greu de stăpânit. Mulți dintre ei văd fumatul că pe o a doua natură a lor”, a explicat medicul Ovidiu Alexinschi.
Pentru a evită o revoltă în rândul pacienților managerul unității a făcut o cerere către Ministerul Sănătății pentru introducerea unui amendament în legea antifumat, care să permite amenajarea unor locuri speciale în care bolnavii să poată fuma.