UPDATE ora 12:00 12 purtători au mutat sicriul fostului Papă Benedict înapoi în Bazilica Sfântul Petru. Papa Francisc și-a plecat capul pentru a da o ultimă binecuvântare sicriului aflat pe drum.

Urmează o slujbă privată, la finalul căreia trupul va fi plasat într-un sicriu de zinc, iar apoi într-un sicriu mai mare de lemn. Fostul papă va fi apoi îngropat într-o criptă din Bazilica Sfântul Petru, cunoscută sub numele de Grotele Vaticanului, unde se află mormintele mai multor papi.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

UPDATE ora 10:40: Sfânta Liturghie este oficiată de Papa Francisc. Suveranul Pontif, care are probleme de mobilitate, a fost adus într-un scaun cu rotile în Piața Sfântul Petru.

Momentul în care Papa Francisc a ajuns în Piața Sfântul Petru Foto: Profimedia

Într-o rugăciune citită în latină, Papa Francisc a cerut ca Papa Benedict să fie primit de Dumnezeu în gloria veșnică.

Spre sfârșitul slujbei, Papa Francisc va stropi cu apă sfințită sicriul predecesorului său.

UPDATE ora 10:20 Ceremonia funerară a început pe o ceaţă densă. Sicriul cu trupul Papei Benedict al XVI-lea a fost scos din bazilică, în timp ce clopotele răsunau în Piața Sfântul Petru.

Momentul în care sicriul cu trupul fostului Papă Benedict al XVI-lea este scos din Bazilica Sf. Petru. Foto: Profimedia

Zeci de mii de oameni se află în fața catedralei pentru a lua parte la funeraliile fostului lider al Bisericii Catolice.


Benedict, primul papă care a demisionat din funcție în ultimii 600 de ani, a continuat să locuiască la Vatican și să poarte veșminte albe, având titlul de „Papă emerit”. După situația inedită în care doi papi au locuit în Vatican în același timp, decesul acestuia, la 95 de ani, oferă o nouă premieră: un papă în funcție va conduce funeraliile predecesorului, relatează France24.

„Nu este o înmormântare de stat, pentru că papa care a murit nu era papa domnitor”, a spus José Manuel Vidal, reprezentant al Vaticanului și director al „Religión Digital”, pentru Euronews.

Benedict va avea o înmormântare „solemnă, dar simplă”, a declarat și Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, la un briefing de presă organizat după moartea Papei emerit.

Vaticanul a anunțat că la înmormântare vor participa delegații oficiale din Italia și Germania, țara natală a fostului papă. Președintele Italiei, Sergio Mattarella, a fost unul dintre primii care au vizitat capela funerară a Papei Benedict al XVI-lea. Prim-ministrul Giorgia Meloni, însoțită de alți oficiali din guvernul său, s-a rugat câteva minute la catafalcul Papei emerit, în dimineața de 2 ianuarie.

Mulți alți șefi de stat vor veni să aducă un omagiu și să asiste la înmormântare în calitate neoficială – președinta Ungariei, Katalin Novak, președintele Poloniei, Andrzej Duda, regele Filip al Belgiei și regina Sofia a Spaniei.

Ulterior, „sicriul suveranului pontif emerit va fi dus la Bazilica Sf. Petru, iar de acolo, în Grotele Vaticanului pentru înmormântare”, a spus Vaticanul.

În 2020, Benedict a ales să fie îngropat în fostul mormânt al lui Ioan Paul al II-lea, în cripta Sf. Petru. Trupul fostului papă polonez a fost mutat în partea superioară a bazilicii când a fost beatificat, în 2011. El a fost apoi declarat sfânt, în 2014.

Diferențele față de funeraliile predecesorilor

Moartea unui papă romano-catolic pune în mișcare tradiții respectate de secole, dar având în vedere demisia din 2013, înmormântarea Papei emerit Benedict va fi diferită de cea a predecesorilor.

În mod tradițional, când un papă moare, „inelul pescarului” – un inel cu sigiliu special turnat pentru fiecare papă nou, care a fost folosit cândva pentru a sigila documentele – este distrus. Când Benedict s-a retras din funcție, fața inelului său a fost gravată cu un „X”, pentru a-l face inutilizabil.

Tot după moartea papei este convocat un conclav – adunarea cardinalilor în Capela Sixtină – pentru a alege un nou suveran pontif, dar acum, acest lucru nu se va întâmpla, deoarece Papa Francisc, ales să-i succeadă lui Benedict în 2013, rămâne în funcție.

Un alt factor de diferențiere este că Francisc, papa domnitor cu care Benedict, papă emerit, a împărțit titlul în ultimul deceniu, va prezida înmormântarea – o premieră istorică.

Ultima înmormântare a unui papă a fost cea a lui Ioan Paul al II-lea, pe 2 aprilie 2005. A reunit aproape 300.000 de oameni în jurul Pieței Sfântul Petru. Vidal crede că ne putem aștepta la imagini similare în ziua funeraliilor lui Benedict al XVI-lea.

Potrivit datelor publicate marți de Jandarmeria Vaticanului, peste 60.000 de pelerini au trecut deja pe la Bazilica Sfântul Petru, unde se află sicriul fostului papă.

Cine a fost Papa Benedict al XVI-lea

Papa Benedict al XVI-lea s-a născut sub numele de Joseph Ratzinger la 16 aprilie 1927, în comuna bavareză Marktl din Germania. În 2005, a fost ales ca succesor al Papei Ioan Paul al II-lea, fiind primul papă german care a ocupat această funcție după aproape 500 de ani. 

În copilărie era alintat „Josepherl”, nu lipsea de la liturghie și spune că nu s-a îndoit niciodată de credința lui: „Pentru mine, lumea credinței era clădită pe baze foarte ferme și sigure”.

Adolescența fostului papă s-a suprapus cu cel de-Al Doilea Război Mondial și cu accederea la putere a lui Hitler. O perioadă în care, potrivit evocărilor sale, a fost nevoit să se retragă de la seminar și să învețe acasă, și-a văzut tatăl umblând să ceară de mâncare pe la fermele din zonă și auzea, pe la colțuri, șoapte despre tragedia îndurată de evrei. 

În 1946, a fost admis la Universitatea din Munchen, la studii de teologie, călcând astfel pe urmele fratelui său mai mare, Georg. „Ne țineam aproape unul de celălalt”, povestea Ratzinger, arătând că purta îndelungate conversații teologice cu fratele său. 

A fost profesor de teologie timp de 20 de ani la mai multe universități din Germania. În 1977, după parcurgerea mai multor trepte în Biserica Catolică, a devenit cardinal.

În 2005, a oficiat slujba de înmormântare a Papei Ioan Paul al II-lea. Iar despre alegerea sa precum cel de-al 256-lea papă spune că l-a luat „prin surprindere”. Avea 78 de ani. 

Povestea că nu a crezut că va fi ales până în ultima clipă. După cum mărturisea în „Ultimul testament”, chiar s-a gândit să refuze. Dar i s-a părut că acest gest era unul necuvenit: „Știam, pur și simplu, că nu pot spune nu.”

La opt ani de la alegerea sa, a decis să renunțe la mandat, invocând probleme de sănătate. A fost primul papă care a abdicat în aproape 600 de ani, de când papa Grigore al XII-lea a fost forțat să abdice în 1415. Ultimul papă care a demisionat voluntar a fost Celestin al V-lea, în 1294. Papa Benedict al XVI-lea și-a anunțat retragerea pe 11 februarie 2013. Avea 85 de ani. 

Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, a murit în dimineața de 31 decembrie, la ora 9:34, în reședința sa de la Mănăstirea Mater Ecclesiae din Vatican.

 
 

Urmărește-ne pe Google News