„Există persoane care lucrează sistematic și cu toate mijloacele pentru a-i respinge pe migranți. Iar acest lucru, când este făcut cu conștiință și responsabilitate, este un păcat grav”, a spus Suveranul Pontif în timpul audienței sale generale săptămânale din Piața Sfântul Petru. 

Papa a vorbit frecvent despre tratamentul migranților în timpul celor 11 ani de papalitate. Dar cuvintele sale de miercuri, invocând terminologia catolică pentru unul dintre cele mai grave tipuri de păcat, au fost deosebit de puternice.

Migranții care traversează Marea Mediterană cu ambarcațiuni simple sau bărci artizanale din nordul Africii și Orientul Mijlociu au făcut obiectul unei dezbateri intense în întreaga Europă în ultimul deceniu.

Organizația Internațională pentru Migrație estimează că peste 30.000 de migranți care încercau să traverseze Marea Mediterană au dispărut din 2014.

În Italia, o navă de salvare operată de organizația de caritate Medici fără Frontiere a primit luni un ordin de reținere de 60 de zile. Autoritățile au spus că nava, care a efectuat mai multe operațiuni de salvare pe 23 august, nu a reușit să-și comunice în mod corespunzător mișcările. Medicii fără frontiere au respins aceste afirmații.

„Am fost sancționați pentru că pur și simplu ne-am îndeplinit datoria legală de a salva vieți”, se arată într-un comunicat.

Papa Francis a cerut miercuri extinderea rutelor de acces pentru migranți și o „guvernare globală a migrației bazată pe justiție, fraternitate și solidaritate”. Papa a spus că problema nu va fi rezolvată prin „militarizarea frontierelor”.

În ultimele săptămâni, Papa a oferit o serie de reflecții despre problemele spirituale catolice în timpul audiențelor săptămânale.

La începutul discursului de miercuri, Papa a spus că amână această serie săptămâna aceasta, pentru a lua în considerare „oamenii care traversează mările și deșerturile pentru a găsi un loc în care să poată trăi în pace și securitate”.

Audiența de miercuri a fost ultima înainte ca Papa Francis, în vârstă de 87 de ani, să meargă săptămâna viitoare într-o vizită ambițioasă în patru țări în Asia de Sud-Est, în perioada 2-13 septembrie. 

FOTO: Hepta

Urmărește-ne pe Google News