Suvernaul Pontifm în vârstă de 85 de ani a subliniat, că deocamdată intenționează să își continue îndatoririle și va fi ghidat de Dumnezeu când se va retrage, dacă va fi nevoie să se retragă.

„Nu este o catastrofă să-l schimbi pe Papa, nu este un tabu”, le-a spus el jurnaliştilor dintr-un scaun cu rotile în avionul care îl aducea de pe teritoriul arctic al Canadei la Roma.

„Ușa [pentru retragere] este deschisă – este o opțiune normală. Dar până astăzi nu am bătut la acea ușă. Nu am simțit nevoia să mă gândesc la această posibilitate – asta nu înseamnă că peste două zile s-ar putea să nu încep să mă gândesc la asta”, a declarat Papa.

În ultimele luni, Papa Francisc a suferit de probleme continue la genunchi, care i-au afectat mobilitatea. El și-a petrecut o mare parte din vizita în Canada într-un scaun cu rotile. Dar anterior a respins speculațiile despre boli mai grave, care să-i pună viața în pericol.

„Această călătorie a fost intensă”, a spus el despre deplasarea în Canada. „Nu cred că pot continua să călătoresc cu același ritm pe care l-am folosit la vârsta mea și cu limitarea acestui genunchi”.

El a mai precizat că vrea să călătorească în Ucraina, dar are nevoie înainte de sfatul medicilor.

Papa Francis s-a deplasat în regiune pentru a cere iertare indigenilor din regiune pentru greșelile comise împotriva lor de către cei din Biserica Catolică. Papa a părut cel mai implicat în interacțiunile sale cu localnicii – în special cu supraviețuitorii abuzurilor din școlile catolice.

Predecesorul Papei Francisc, Benedict al XVI-lea s-a retras în 2013 din cauza problemelor medicale, primul suveran pontif care face acest pas în ultimele 6 secole.

 
 

Urmărește-ne pe Google News