Arhiepiscopul Edgar Pena Parra, al treilea cel mai important demnitar al Sfântului Scaun de la Vatican, a declarat în fața tribunalului că a cerut și a primit aprobarea Papei Francisc pentru a vira banii la scurt timp după ce și-a preluat atribuțiile de „înlocuitor” în cadrul secretariatului de stat, la sfârșitul anului 2018.
Vineri, Pena Parra a răspuns la întrebări pentru a doua zi consecutiv, după ce a fost chemat de avocații apărării care îi reprezintă pe cei zece oameni judecați pentru o serie de presupuse infracțiuni financiare.
O chestiune care face obiectul procesului de la Vatican se referă la 575.000 de euro virați din contul Băncii din Elveția a Vaticanului către o firmă-paravan cu sediul în Slovenia, deținută de Cecilia Marogna, o persoană care s-a autointitulat analist de securitate și care a fost angajată în 2016 ca și consultant extern de către predecesorul lui Pena Parra, cardinalul Angelo Becciu.
Becciu a declarat anul trecut în fața instanței că a cerut în 2017 sfatul Ceciliei Marogna, în urma răpirii călugăriței Gloria Cecilia Narvaez de către mișcarea al-Qaida din Maghrebul Islamic (AQIM), care și-a finanțat insurgența prin răpirea occidentalilor. În timpul captivității sale în Mali, gruparea a arătat-o periodic pe Narvaez într-o serie de înregistrări video, în care călugărița cerea ajutorul Vaticanului. Gloria Cecilia Narvaez a fost răpită în Mali, pe data de 7 februarie 2017.
Becciu a declarat în fața instanței că Suvernaul Pontif a autorizat cheltuirea a până la 1 milion de euro pentru ca Biserica Catolică să o elibereze pe călugărița columbiană. Becciu a spus că el și Cecilia Marogna au călătorit la Londra pentru a se întâlni cu firma britanică de securitate Inkerman. Ulterior, firma britanică a fost angajată de Vatican pentru a o găsi și elibera pe Gloria Cecilia Narvaez. În cele din urmă, călugărița columbiană a fost eliberată în octombrie 2021.
În cererea lor de punere sub acuzare, procurorii au susținut că a fost vorba despre o plată dublă. Ei au spus că aproximativ 500.000 de lire sterline, sau echivalentul de atunci a 575.000 de euro, au fost trimise pentru această operațiune într-un cont al firmei Inkerman deschis la Barklays Bank. Separat, ei au enumerat nouă plăți făcute din contul de la Banca Elvețiană a Vaticanului, în valoare totală de 575.000 de euro, care au fost trimise către compania Logsic DOO a Ceciliei Marogna între 20 decembrie 2018 și 8 iulie 2019.
Citând înregistrări bancare slovene, procurorii susțin că Cecilia Marogna a folosit banii pentru a-și cumpăra articole de lux și pentru a merge în vacanță.
Atât Becciu, cât și Marogna sunt acuzați de deturnare de fonduri, acuzații pe care ambii le resping.
Foto: Profimedia Images