„Scara Sfântă” constă în 28 de trepte de marmură despre care se crede că fac parte din fostul palat din Ierusalim și că pe acestea a urcat Iisus atunci când a fost dus la judecată în fața lui Pontius Pilat în perioada în care acesta era guvernator al Iudeii, scrie ibtimes.com.
Scările au fost aduse la Roma de către Sf. Elena, mama împăratului roman, Constantin, în anul 326, după ce s-a convertit la creștinism.
Scările au fost expuse ani de zile până când papa Inocențiu al XIII-lea a decis să fie acoperite și învelite în lemn în 1723. Decizia a fost luată pentru a le proteja de eventualele daune pe care le-ar fi putut produce numărul mare de pelerini veniți la Roma pentru a le urca.
În partea de sus a scării este biserica Sancta Sanctorum care a fost la început una dintre capelele private ale papilor, iar în prezent găzduiește moaștele mai multor sfinți catolici și una dintre cele mai vechi icoane ale lui Isus Hristos, care datează din secolul al V-lea.
Inaugurarea scărilor face parte dintr-un proiect amplu de restaurare a unor obiective considerate sfinte de către Biserica Catolică.
Odată cu restaurarea lor au for restaurate și mai multe fresce de pe pereții aflați de-a lungul scărilor.
Mulți oameni de știință nu cred că acestea sunt scările originale din Palatul din Ierusalim și susțin că foarte posibil sunt doar replici ale celor originale.
”Scala Sancta” va fi deschisă până în luna iunie.