Întâlnirea a urmat unei audiențe private între Papă și președintele vietnamez Vo Van Thuong, din luna iulie, când ambele părți au anunțat că Vietnamul a convenit asupra prezenței la Hanoi a unui reprezentant papal, care să fie rezident în această țară comunistă, pentru prima dată după sfârșitul războiului din 1975.
Ministrul de externe al Vaticanului, arhiepiscopul Paul Gallagher, le-a spus reporterilor că întâlnirea de joi cu delegația formată din 16 membri ai Partidului Comunist a fost „foarte pozitivă” și că el va merge într-o vizită în Vietnam, în luna aprilie.
Întrebat despre o posibilă vizită a Papei în Vietnam, Gallagher a spus: „Cred că va avea loc, dar mai sunt câțiva pași care trebuie făcuți înainte ca acest lucru să fie adecvat”.
„Dar cred că Sfântul Părinte este dornic să meargă și, cu siguranță, comunitatea catolică din Vietnam dorește cu siguranță ca Sfântul Părinte să meargă. Cred că o vizită papală ar trimite un mesaj foarte bun în regiune”, a mai spus el.
Vietnamul a rupt relațiile cu Vaticanul după ce comuniștii au preluat controlul asupra țării reunificate, la sfârșitul Războiului din Vietnam, în 1975. Autoritățile de la acea vreme considerau că Biserica Catolică din Vietnam a fost prea apropiată din punct de vedere istoric de fosta putere colonială, Franța.
În Vietnam trăiesc aproape 7 milioane de catolici, aproximativ 6,6% din populația de 95 de milioane de locuitori a țării.
În afară de Vatican, în ultimii doi ani, Vietnamul, condus de Partidul Comunist, și-a îmbunătățit relațiile cu principalele puteri ale lumii, inclusiv cu foștii dușmani, China și Statele Unite, ca parte a „diplomației de bambus”, pe care a urmărit-o în mod proactiv pentru a face față tensiunilor globale în creștere.
„Vietnamul este o țară din ce în ce mai importantă în regiune. Este un mic miracol economic în multe privințe”, a declarat Gallagher, vorbind în marja unui alt eveniment, la Vatican.
El a mai spus că Vaticanul este „încrezător” că relațiile cu Vietnamul se vor îmbunătăți în continuare, adăugând că secretarul de stat al Vaticanului, cardinalul Pietro Parolin, va merge și el probabil, într-o vizită separată, în Vietnam în cursul acestui an.
„Aceasta (întâlnirea de joi, n.r.) reprezintă o reînnoire destul de mare a atitudinii lor față de comunitatea internațională, față de Biserică”, a spus Gallagher.
„Sperăm, bineînțeles, să-i încurajăm pe linia unei mai mari libertăți religioase, pe care o au în constituția lor și pe care o practică, dar este evident că acesta este un efort în derulare”, a adăugat el.
Presa vietnameză de stat a respins criticile unor grupuri precum Comisia americană pentru libertatea religioasă internațională, un organism de supraveghere din Congresul SUA, care a plasat Vietnamul pe lista sa de „țări care suscită o îngrijorare deosebită”.
Foto: Profimedia Images