Papa Francisc a ajuns vineri după-amiază în Irak, pentru o vizită de trei zile, fără să fie descurajat temerile privind un atac terorist sau de sugestia că sejurul său ar putea alimenta o creștere a numărului cazurilor de infectare.
El a fost întâmpinat la aeroport de premierul Mustafa al-Kadhimi.
„Sunt fericit că pot călători din nou”, a spus Papa într-o scurtă declarație făcută în fața jurnaliștilor aflați la bordul avionului care îl transportă în Irak.
„Este o călătorie emblematică și este o datorie în fața unui tărâm care a fost martirizat timp de ani de zile”, a spus Francisc.
Vizita care va dura până pe 8 martie este prima călătorie externă a Suveranului Pontif din noiembrie 2019, când a ajuns în Thailanda și Japonia. Patru vizite externe erau programate pentru 2020, dar au fost anulate din cauza epidemiei.
„Simte că este necesar să ajungă la oameni acasă la ei”, a spus zilele trecute pentru Reuters un oficial de la Vatican, sub acoperirea anonimatului.
Oficialii Vaticanului s-au declarat mulțumiți de faptul că forțele irakiene vor fi capabile să asigure o securitate adecvată Papei și însoțitorilor săi.
„Papa știe unde merge. Vizitează în mod deliberat o regiune afectată de război și violență pentru a aduce un mesaj de pace”, a declarat arhiepiscopul Bashar Warda din Erbil.
„Autoritățile sunt foarte serioase în misiunea de a asigura securitatea delegației, 10.000 de persoane fiind detașate în acest scop”, a adăugat el.
O vizită fără precedent
Conflictul din Irak, locul de naștere al profetului Abraham, a făcut imposibilă o vizită a predecesorilor lui Francisc.
Acum, războiul s-a încheiat. Violențele continuă însă în mai multe părți ale țării.
Un dublu atentat sinucigaș din Bagdad a ucis cel puțin 32 de persoane în ianuarie. Papa Francisc a condamnat atacurile.
Lunea trecută, mai multe rachete au lovit Zona Verde din Bagdad, cartierul fortificat care găzduiește clădirile guvernului și ambasadele străine.
„Vizita implică riscuri, iar Papa este dispus să și le asume, deoarece se consideră un păstor, un părinte care trebuie să meargă la cei aflați în dificultate. Cât despre securitate, cred că guvernul irakian va lua toate măsurile pentru a asigura că vizita va fi una liniștită”, a declarat cardinalul Leonardo Sandri, de la Congregația Bisericilor Orientale din Vatican.
O vizită cu impact asupra epidemiei COVID?
O altă problemă este pandemia COVID, care va limita drastic numărul de persoane ce îl vor putea vedea pe Papă în persoană.
Oficialii au interzis recent cele mai multe călătorii în interiorul țării, după ce numărul de noi cazuri a crescut. Joia trecută, spre exemplu, au fost confirmate mai bine de 4.000 de noi cazuri de infectare.
Papa Francisc a insistat însă că vizita este importantă, chiar dacă cei mai mulți creștini din Irak îl vor vedea doar la televizor. „Vor spune că Papa a fost în țara lor. Sunt păstorul celor care suferă”, a spus el luna trecută pentru Catholic News Service.
Mai mulți oficiali ai Vaticanului și ai Bisericii din Irak au asigurat că fac tot posibilul pentru a se asigura că aparițiile Papei nu se vor transforma în evenimente ce favorizează răspândirea virusului. Unii experți au avertizat asupra acestui pericol, scrie Associated Press.
Papa și persoanele din delegația sa, inclusiv ziariștii care îi însoțesc, au fost vaccinați.
Dar cei mai mulți dintre oamenii care vor asista la evenimente nu au avut această posibilitate. O primă tranșă de 50.000 de doze de vaccin urma să sosească din China în Irak abia luni.
O comunitate greu încercată
Vizita Papei Francisc va începe la Bagdad, cu o ceremonie la palatul prezidențial și o întâlnire cu președintele Barham Salih și premierul Mustafa al-Kadhimi.
Suveranul Pontif se va întâlni apoi cu episcopii, preoții și alți reprezentanți ai bisericii la catedrala din capitală.
Sâmbătă, Francisc va călători în orașul Najaf, din sudul țării, pentru a se întâlni cu ayatollahul Ali al-Sistani, influentul cleric știit.
În ultimii ani, Papa a construit o relație puternică cu liderii musulmani. În 2019, Francisc și șeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al moscheei al-Azhar din Cairo, un cleric sunnit important, au semnat o declarație istorică de fraternitate în Abu Dhabi, scrie The Guardian.
Pentru mica comunitate creștină din Irak, cel mai important punct al călătoriei papei va fi vizita din nordul țării. Mii de creștini din zonă au fost uciși în perioada în care Statul Islamic a deținut controlul acolo, între 2014 și 2017, iar alte câteva sute de mii au fost nevoiți să își părăsească locuințele.
Francisc va vizita orașele Erbil, Mosul și Qaraqosh pentru a se întâlni cu oamenii care încearcă acum să își reconstruiască comunitățile și bisericile.
În Mosul, Papa se va ruga la un memorial al victimelor Statului Islamic, în vreme ce în Qaraqosh, el va vizita Catedrala din localitate, care este acum reparată după ce a fost jefuită și avariată de militanții ISIS.
Comunitatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, număra în jur de 1,5 milioane de credincioși în 2003, dar a scăzut la 400.000 în prezent, scrie France24.