„A fost atât de multă emoție, încât nimeni nu au putut să-și rețină lacrimile când Suveranul Pontif a spălat și sărutat, pentru prima dată, picioarele a douăsprezece femei deținute”, scrie sursa citată. 

Papa Francisc s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când toate cele 12 persoane care au luat parte la ceremonie au fost femei.

Aşezat într-un scaun cu rotile, Papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute.

Papa Francisc, în timpul ritualului din Joia Mare Foto: Profimedia

Un gest care – în tradiția creștină – amintește de cel făcut de Isus în timpul „Cinei celei de Taină”, la care Papa Francisc nu a vrut să renunțe, în ciuda faptului că sănătatea l-a obligat să folosească un scaun cu rotile .

„Toți avem eșecuri mici și mari: fiecare are povestea lui, dar Domnul ne așteaptă mereu cu brațele deschise” a comentat Sfântul Părinte, care după liturghie a oferit deținutelor o icoană și a dat un ou de Paște fiului unuia dintre ele.

Deținutele de la Rebibbia au răsplătit cadoul cu un coș cu produse din grădina închisorii și un rozariu de culoarea curcubeului croșetat.

În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună, în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza virozelor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

Câteva minute mai devreme, Papa Francisc – care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires – a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor.

Unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari

În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului.

Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte.

Vineri seară, Papa Francisc va prezida procesiunea „Calea Crucii” de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate.

 
 

Urmărește-ne pe Google News