„Odată cu trecerea timpului, mi-am dat seama că răspunsurile noastre nu au fost adecvate, în timp ce lumea în care trăim se prăbușește și s-ar putea să se apropie de punctul în care poate ceda”, a scris papa în documentul de 12 pagini intitulat „Laudate Deum” (Lăudați-l pe Dumnezeu), făcând apel la participanții la viitoarele discuții COP28 pe tema climei să convină asupra unor politici obligatorii privind eliminarea treptată a combustibililor fosili.
Următoarea reuniune a ONU privind clima, care va avea loc la Dubai pe 30 noiembrie, „poate reprezenta o schimbare de direcție”, dacă participanții vor ajunge la acorduri obligatorii privind trecerea de la combustibilii fosili la surse de energie curată, precum energia eoliană și solară.
Numai un angajament real pentru schimbare „poate permite politicii internaționale să-și recupereze credibilitatea”, a subliniat Suveranul Pontif.
„În ciuda tuturor încercărilor de a nega, ascunde, trece cu vederea sau relativiza această problemă, semnele schimbărilor climatice sunt aici și sunt din ce în ce mai evidente”, a mai scris Papa Francisc.
Totodată, Suveranul Pontif a afirmat că, „din păcate, criza climatică nu este tocmai o chestiune care să intereseze marile puteri economice, a căror preocupare este legată de cel mai mare profit”.
„Emisiile per individ din Statele Unite sunt de aproximativ două ori mai mari decât cele ale indivizilor care trăiesc în China și de aproximativ șapte ori mai mari decât media celor mai sărace țări”, a mai precizat papa.
În lucrarea sa de 200 de pagini din 2015, intitulată „Laudato Si” („Lăudat să fii”), papa a făcut apel la protejarea planetei și a stârnit dezbateri fără precedent pentru un text religios, inclusiv comentarii în reviste științifice.
Câteva luni mai târziu, a fost înregistrat un progres în discuțiile ONU de la Paris privind clima, aproape toate țările lumii angajându-se să limiteze încălzirea la „mult sub” două grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Recent însă, ONU a avertizat că lumea nu este pe drumul cel bun pentru a atinge acest obiectiv.
Foto: Hepta