Vorbind de la Vatican pentru BBC Radio 4, Papa a inclus în discursul său crizele actuale cu care se confruntă lumea, inclusiv pandemia Covid-19, schimbările climatice și dificultățile economice, și a îndemnat lumea să le răspundă cu viziune și decizii radicale, pentru a nu „ risipă oportunități” pe care le prezintă provocările actuale.
„Ne putem confrunta cu aceste crize retrăgându-ne în izolaționism, protecționism și exploatare sau putem vedea în ele o șansă reală de schimbare”, a spus Papa Francisc.
El a evocat necesitatea „un sentiment reînnoit de responsabilitate comună pentru lumea noastră”, adăugând că „fiecare dintre noi – oricine și oriunde am fi – poate juca propriul rol în schimbarea răspunsului nostru colectiv la amenințarea fără precedent a schimbărilor climatice și la degradarea casei noastre comune”.
Suveranul Pontif va avea o întrevedere cu Joe Biden, în turneul european pe care îl desfășoară președintele american premergători conferinței de la Glasgow. Mesajul înregistrate de Papă pentru BBC oferă indicii clare privind ce îi va transmite liderul de la Vatican.
„Fiecare criză necesită viziune pentru a regândi viitorul lumii”, a spus Papa Francis, îndemnând „la decizii radicale” și „un sentiment reînnoit de responsabilitate comună pentru lumea noastră”.
„Cea mai importantă lecție pe care o putem lua din aceste crize este nevoia noastră de a construi împreună, astfel încât să nu mai existe granițe, bariere sau ziduri politice în urma cărora să ne ascundem”, mai completează Papa.
De-a lungul pontificatului său, Papa Francisc a evocat frecvent criza climatică în discursuri, iar în 2015 a publicat un document papal care se concentrează pe această problemă. În textul, intitulat „Despre îngrijirea căminului nostru comun”, el a condamnat distrugerea mediului, a subliniat necesitatea de a lua măsuri de atenuare și a acceptat fără ambiguitate că schimbările climatice au fost în mare parte provocate de om.
Scrisoarea a fost emisă înainte de conferința ONU privind schimbările climatice din 2015 de la Paris, COP21, și a fost văzută ca având un anumit impact asupra acordatului final.
Acesta a fost evocat în timpul discuțiilor, inclusiv de către președintele Paraguayului, care a vorbit despre „avertismentul dramatic al Papei că ne confruntăm cu o criză și trebuie să protejăm lumea pe care ne bazăm pentru viață”.
După șase ani, liderii mondiali se pregătesc să se adune la Glasgow pentru summitul climatic de anul acesta, COP26. Cu dovezi tot mai mari că angajamentele luate la Paris de a menține creșterea temperaturii globale „de preferință la 1,5 grade Celsius, în comparație cu nivelurile preindustriale” nu sunt îndeplinite, Papa Francisc s-a concentrat din nou pe această problemă, în speranța că intervenția sa va avea un efect similar.