Vaticanul a transmis vineri într-o scurtă declarație că Papa Francisc le va dărui lui Ieronim al II-lea, șeful Bisericii Ortodoxe din Grecia, ca un gest de dialog ecumenic cu Biserica Romano-Catolică.
Partenonul, care se află pe Acropola din Atena, a fost finalizat în secolul al V-lea î.Hr. ca templu al zeiței Atena, iar frizele sale decorative conțin unele dintre cele mai mari exemple de sculptură greacă antică.
Potrivit site-ului muzeelor Vaticanului, una dintre piese este capul calului care trăgea carul Atenei din partea de vest a clădirii, alături de alte piese capete de statui.
Ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, și-a exprimat recunoștința față de Papa Francisc „pentru decizia generoasă”, spunând într-o declarație că sprijină eforturile guvernului pentru returnarea unor sculpturi deținute de Muzeul Britanic.
Grecia a cerut în repetate rânduri restituirea definitivă a sculpturilor vechi de 2.500 de ani, pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din templul din Partenon la începutul secolului al XIX-lea, când era ambasador în Imperiul Otoman, conducătorul Greciei de atunci.
British Museum a exclus întotdeauna returnarea sculpturilor, care includ aproximativ jumătate din friza de 160 de metri care împodobește Partenonul și insistă că au fost achiziționate legal.
În martie, agenția culturală UNESCO a Națiunilor Unite a cerut Greciei și Marii Britanii să ajungă la o înțelegere.