Este foarte neobișnuit ca ambasadorii de la Vatican să îl critice public pe Suveranul Pontif, notează agenția britanică de știri.

„Nevinovații plătesc pentru război”, a spus anterior Papa Francisc la audiența generală de miercuri, într-o frază în care s-a referit la „acea sărmană fată aruncată în aer de o bombă pusă sub scaunul unei mașini la Moscova”.

Principalul serviciu secret al Rusiei, FSB, a pus crima pe seama agenților ucraineni, o acuzație pe care Kievul o neagă, ba, mai mult, susține că atentatul a fost pus la cale de ruși.

Alexander Dughin, tatăl Dariei, este de mult timp susținătorul unificării teritoriilor cu populație care vorbește limbă rusă și a altor teritorii într-un nou imperiu rusesc, care ar include Ucraina. Daria Dughina a susținut în linii mari ideile tatălui său și a sprijinit, într-o serie de apariții la televiziunea de stat, acțiunile Rusiei în Ucraina,

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Andrii Yurash, ambasadorul Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun, a afirmat că discursul Papei de miercuri a fost „dezamăgitor”.

„Cum este posibil să menționezi unul dintre ideologii imperialismului rusesc ca victimă nevinovată? Ea a fost ucisă de ruși”, a scris reprezentantul Ucrainei.

Papa Francisc a calificat războiul drept „nebunie”. El a spus că au fost uciși copii ucraineni și ruși și că „a fi orfan nu are naționalitate”.

În tweetul său, Yurash a punctat că „nu se poate vorbi în aceiași termeni despre agresor și victimă, violator și violată”.

Vaticanul nu a oferit imediat un punct de vedere asupra comentariilor făcute de Yurash.

Într-o altă secțiune a discursului său, Papa Francisc a făcut apel la „pași concreți” pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în repetate rânduri, în ultima perioadă, că au bombardat situl nuclear, pe care forțele pro-Moscova l-au ocupat în luna martie, imediat după începutul invaziei. Națiunile Unite au cerut ca zona să fie demilitarizată.

Discursul Papei Francisc a venit în ziua în care Ucraina își marchează independența față de regimul sovietic, declarată în 1991, și la șase luni după ce forțele ruse au invadat-o.

Într-un interviu acordat luna trecută agenției Reuters, Suveranul Pontif a declarat că dorește să viziteze Kievul, dar și să meargă, preferabil mai întâi, la Moscova, pentru a promova pacea.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News