În cadrul primei audiențe generale de la Vatican din acest an, Suveranul Pontif a lăudat meritele statutului de părinte şi ale adopţiei și și-a exprimat regretul că unii oameni nu vor să aibă urmași, iar animalele de companie „uneori iau locul copiilor”.
„Astăzi, asistăm la o formă de egoism. Vedem că unii nu vor să aibă copii. Uneori au unul şi atât, dar au câini şi pisici care iau locul copiilor. (…) Această negare a paternității sau a maternității ne diminuează, ne ia umanitatea”, spunea Papa Francis pe 5 ianuarie.
Semnatarul articolului de opinie spune că sugestia Papei că a nu avea copii este un act de egoism „este departe de adevăr”.
„În special pentru aceia dintre noi care trăiesc în țări cu un impact major asupra mediului, alegerea de a avea o familie mică sau de a nu avea o familie umană este una care ajută pe toată lumea, mai ales pe copii, al căror viitor depinde de o planetă mai durabilă”, scrie Alistair Currie.
În plus, valoarea unei persoane, moralitatea și caracterul său nu sunt definite de statutul de părinte. Și a-ți arăta dragostea față de animale este cu siguranță ceva care ne face mai buni și ne demonstrează umanitatea mai degrabă decât să o diminueze.
Alistair Currie:
Amintind că Suveranul Pontif a fost de-a lungul timpului un puternic avocat pentru protecția mediului, că a vorbit despre inegalitate, consumerism și justiție socială și a recunoscut amenințarea profundă pe care o reprezintă schimbările climatice și pierderea biodiversității, semnatarul articolului spune că Papa Francisc nu a făcut însă o legătură între „colapsul mediului și poziția Bisericii Catolice cu privire la dimensiunea familiei și la contracepție”.
„Într-adevăr, comentariile sale (…) sunt un ecou al învățăturilor bisericii despre importanța ca familiile să aducă pe lume sau să crească copii, însă vin cu afirmații nejustificate cu privire la potențialele consecințe demografice ale nerespectării acestui lucru”, continuă Currie.
În acest context, el citează un studiu publicat de Global Environmental Change în 2017 care sugerează că în cazul în care creșterea populației global atinge sau depășește proiecția medie a ONU (cel mai probabil 10,9 miliarde de oameni până în 2100), ar fi imposibil să rămânem sub pragul critic de încălzire de 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.
Iar o analiză a Project Drawdown arată că față de proiecția maximă în privința creșterii populației globale până în 2050, atingerea datelor din proiecția medie (care implică o diferență de 1 miliard de oameni) ar duce la economii de emisii de 85,42 gigatone de CO2, devenind astfel una dintre cele mai puternice măsuri care ar putea fi luate pentru limitarea încălzirii globale.
„Nu este vorba doar despre populație, desigur. Există nevoi urgente pe mai multe fronturi, (…) abordarea inegalităților grotești în privința consumului și contribuția disproporționată la distrugerea mediului din parte acelora dintre noi care suntem bogați conform standardelor globale, inegalități pe care Papa Francisc le-a subliniat de multe ori”, adaugă Alistair Currie.
Sute de milioane de oameni care trăiesc în sărăcie în întreaga lume merită mult mai mult pământ, hrană, apă, energie și infrastructură decât au în prezent. Și cu cât sunt mai mulți oameni care consumă resursele naturale și generează emisii, cu atât este mai greu să ieșim din această situație.
Alistair Currie:
Referindu-se la scăderea natalității, catalogată de Papa Francisc drept o „iarnă demografică”, Alistair Currie precizează că „jumătate din populația lumii are sub 30 de ani”, iar „îmbătrânirea societăților reprezintă o provocare, dar există deja soluții politice eficiente și accesibile. Ceea ce nu există sunt soluții pentru ghețarii topiți sau speciile dispărute. Condiția fundamentală a unui viitor decent pentru tineri și vârstnici este o planetă sănătoasă”.
Alistair Currie vorbește și despre subfinanțarea metodelor contraceptive.
„La nivel mondial, 270 de milioane de femei au nevoie de contracepție modernă. Investiția în planificarea familială globală are, de asemenea, un raport calitate-preț extraordinar de bun. O evaluare din 2014 a Consensus Center din Copenhaga a constatat că fiecare dolar cheltuit pentru obținerea accesului universal la serviciile de sănătate sexuală și reproductivă aduce un beneficiu de 120 de dolari în îmbunătățirea sănătății și reducerea presiunii asupra altor servicii”, mai precizează semnatarul articolului.
Umanitatea noastră este sporită prin luarea unor decizii atente referitoare la dimensiunea familiilor noastre (…) „Iarna” cu care ne confruntăm dacă nu luăm decizii mai înțelepte cu privire la felul în care trăim – inclusiv la câți copii avem – nu este demografică, ci planetară. Papa înțelege această amenințare. El poate și trebuie să aducă politicile bisericii sale în acord cu acest lucru.
Alistair Currie: