Papa Francisc (88 de ani) şi-a început discursul tradițional de Crăciun către cardinalii catolici cu o referire la atacurile aeriene efectuate vineri în Gaza și soldate cu cel puţin 25 de morți.
„Ieri, copiii au fost bombardaţi. Asta este cruzime. Acesta nu este război. Am vrut să spun asta pentru că atinge inima”, a spus suveranul pontif.
În calitate de lider al Bisericii Romano-Catolice, cu 1,4 miliarde de credincioși, Papa Francisc este de obicei atent dacă să ia sau nu partea cuiva în conflicte militare, dar nu s-a abținut în a critica ofensiva israeliană din Fâșia Gaza, lansată în octombrie anul trecut, după atacul sângeros al mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra teritoriului isralian.
Conform unor fragmente publicate luna trecută din noua autobiografie a Papei, intitulată „Speră” în română, acesta spune că unii experţi internaţionali consideră că „ceea ce se întâmplă în Gaza are caracteristicile unui genocid”.
Ministrul israelian pentru Diaspora, Amichai Chikli, a criticat aspru aceste comentarii într-o scrisoare deschisă publicată vineri de ziarul italian Il Foglio. În opinia lui Chikli, remarcile Papei pot fi echivalate cu „o trivializare” a termenului de genocid.
„Ca un popor care a pierdut șase milioane de fii și fiice în Holocaust, suntem deosebit de sensibili la trivializarea termenului de genocid – o trivializare care se apropie periculos de negarea Holocaustului”, scrie Chikli.
Numindu-l pe Papa Francisc „un prieten drag al poporului evreu”, ministrul isralian i-a cerut în încheiere „să-și clarifice poziția”.
Papa Francisc a mai spus sâmbătă că episcopul catolic al Ierusalimului a încercat vineri să intre în Fâşia Gaza pentru a-i vizita pe catolicii de acolo, dar i s-a interzis să facă deplasarea. Biroul episcopului a transmis pentru Reuters că nu poate comenta această declarație. Nici oficialii israelieni nu au răspuns la o solicitare de a-și prezenta punctul de vedere.
Pe 7 octombrie 2023, militanți islamiști din Hamas și alte organizații teroriste din Gaza au intrat în sudul teritoriului israelian și au ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili. În plus, au violat femei și au răpit circa 250 de persoane, dintre care aproximativ 100 sunt încă captive. Aceste acte odioase aveau loc în timp ce mii de rachete erau lansate dinspre Fâșia Gaza către Israel.
Israelul a lansat o campanie de represalii împotriva Hamas și pentru eliberarea ostaticilor. Conform autorităților medicale din Gaza, aflate sub conducerea Hamas, 45.000 de palestinieni au fost uciși în ofensiva israeliană. Dacă Israelul contestă acest bilanț, ONU îl consideră veridic. De altfel, Israelul a denunțat constant poziția ONU în privința războiului din Gaza și a demonstrat că o agenție a sa dedicată palestinienilor a fost infiltrată de Hamas.
Israelul spune că cel puţin o treime dintre morţii prezentați de Hamas sunt de fapt teroriști şi dă asigurări că încearcă să evite rănirea civililor, dar că militanţii se amestecă cu populaţia în zonele urbane dense. Hamas respinge această acuzație.