Papa Francisc va primi vineri prestigiosul premiu german Charlemagne, acordat în fiecare an unei personalități care a avut contribuții ‘excepționale’ la promovarea unității europene.
Francisc, un susținător vocal al cauzei migranților și al altor cauze de justiție socială, va fi distins cu acest premiu pentru că a acționat ca o ‘voce a conștiinței’ europene, a explicat comitetul de premiere, în noiembrie anul trecut, când și-a anunțat decizia, potrivit revistei online Europe.
Într-o abatere de la protocolul obișnuit, premiul va fi decernat la Vatican, în loc de orașul german Aachen. Cancelarul german Angela Merkel și liderii Uniunii Europene, precum și președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, se vor afla la Roma cu această ocazie.
Suveranul Pontif urmează să susțină un discurs, în cadurl ceremoniei de premiere, despre viziunea pe care o are despre Europa. Când a abordat ultima dată acest subiect, în 2014 când a vizitat Parlamentul European, el a descris bătrânul continent ca pe ‘o bunică, care nu mai este fertilă și entuziastă’. Primarul din Aachen, Marcel Philipp, președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, vor lua și ei cuvântul în cadrul ceremoniei de 90 de minute care va începe la ora 10.00 GMT.
Cancelarul german Angela Merkel, care este protestantă, ar urma să asiste vineri dimineață la slujba oficiată în Bazilica Sf. Petru de cardinalul german Walter Kasper și să aibă o întâlnire privată cu Suveranul pontif.
Papa Francisc, născut în Argentina, primul Suveran Pontif din afara Europei din ultimele 13 secole, nu este primul papă laureat al Premiului Charlemagne. În 2004 a fost distins cu acest premiu și fostul papă polonez Ioan Paul al II-lea.