E singura mănăstire catolică din zona Bucureștiului care a supraviețuit comunismului. În timpul Revoluției de la 1989, continuă textul de pe panou, când curtea mănăstirii devenise un câmp de luptă, „o schijă a spart geamul unei camere” și s-a înfipt în icoană, „chiar în inima lui Isus. Icoana se afla lângă patul sorei Teodolinte, care atunci era imobilizată, din cauza vârstei și a bolii. Isus și-a expus inima lui, pentru a fi rănită, protejând astfel viața celei pe care a ales-o și a iubit-o ca pe lumina ochilor până la sfârșit”.
Nu există un timp mai bun pentru a vorbi despre minuni decât aceste zile de așteptare a Papei Francisc. Mănăstirea Sfânta Agnes a intrat deja în spiritul sărbătorii. Sâmbătă, în curtea așezământului, Arhidieceza Romano-Catolică din București (ARCB) a organizat Festivalul Bucuriei. Un eveniment inspirat dintr-o epistolă a Apostolului Pavel: „Bucurați-vă pururea întru Domnul. Și iarăși zic: Bucurați-vă!”.
Preoți, măicuțe, părinți, copii, bunici și tineri s-au strâns în jurul scenei din fața mănăstirii. Formația Verita, a Centrului Diecezan pentru Pastorația Tineretului din ARCB, a cântat imnul oficial dedicat vizitei Suveranului Pontif, „Să mergem împreună!”. Au fost și alte cântece, chiar și o măicuță care a stârnit un val de aplauze cu un solo la saxofon. Muzica nu s-a oprit aproape deloc pe scenă.
Rozarii, volei, mustăți de motan
La mesele din plastic, copiii și părinții puneau mărgele pe ață, în cadrul atelierului de făcut rozariu. Alți copii desenau cu cretă sau erau pictați pe față cu mustăți și nas de pisică. În fața unui aparat foto în stil vechi îți puteai face poză instant cu prietenii. Într-o parte a curții, tinerii jucau volei. La standul cu vată de zahăr și la cel cu înghețată, se întinseseră cozi vesele.
La atelierul pentru familii, puteai afla „Sfaturile Papei Francisc pentru o căsătorie fericită”. Primul dintre aceste sfaturi: răbdarea. Urmează bunăvoința, amabilitatea, detașarea generoasă, iertarea. Și iubirea, desigur, dar o iubire “pusă mai mult în fapte decât în vorbe”, cum recomanda Papa Francisc, citând un sfânt catolic.
Un prânz à la Vatican
Lângă scenă, un spectacol inedit: doi chefi celebri și doi preoți mânuiau cu râvnă cratițe, cuțite, palete și strecurătoare. Pentru cei peste 200 de participanți au fost pregătite mai multe feluri de mâncare; printre acestea, două dintre felurile favorite ale Papei Francisc.
Primul fel: trofie (o pastă scurtă, rulată cu degetele), cu sparanghel, slănină, ceapă, parmezan și ulei de măsline. Al doilea fel, tot italienesc: orez cu spanac și parmezan.
În trei ore, bucătarii de ocazie și de profesie au gătit în cantități industriale. După ce s-au ospătat cei prezenți, au fost făcute pachete cu mâncare și pentru oamenii nevoiași din Popești-Leordeni.
Papa Francisc va vizita țara noastră în perioada 31 mai – 2 iunie, traseul vizitei incluzând Bucureștiul, Șumuleu Ciuc, Blajul și Iașiul. Este prima vizită a unui Suveran Pontif în România după 20 de ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro