Papa Francisc a vorbit adesea despre pericolul ascensiunii partidelor populiste antiimigrație. Acum, Suveranul Pontif se va întâlni cu Francois Hollande, un președinte socialist slăbit, dar și cu Angela Merkel, un cancelar german creştin-democrat ameninţat în alegeri din cauza politicii sale de primire a migranţilor. De asemenea, ceilalți lideri UE, printre care și președintele României Klaus Iohannis, vor participa la întâlnirea cu liderul Bisericii Catolice. De la reuniune va lipsi premierul britanic, Theresa May, care pregătește declanșarea Brexitului.

În faţa ambasadorilor străini acreditaţi la Sfântul Scaun, Papa a repetat încă din ianuarie că Uniunea Europeană rămâne “o ocazie unică de stabilitate, pace şi solidaritate între popoare”.

În 2016, Suveranul Pontif a primit din partea UE premiul Charlemagne,  ce recompensează personalităţi remarcabile implicate în unificarea europeană. Cu această ocazie, Papa Francisc le-a dat o lecţie liderilor europeni, strânşi la Vatican, cerându-le să se întoarcă la rădăcinile proiectului european.

“Proiectele părinţilor fondatori, soli ai păcii şi profeţi ai viitorului, nu sunt învechite. Inspiră, în ziua de astăzi mai mult ca niciodată, la construcţia de poduri şi a dărâmarea de ziduri”, a spus liderul de la Vatican.

De atunci, Papa a vorbit de mai multe ori despre deschiderea ușilor pentru migranţi, ceea ce adesea i-a atras critici. De altfel, în urma unei vizite pe Insula Lesbos, Papa Francisc s-a întors la Vatican cu 12 migranți. Recent, el a insistat şi asupra datoriei migranţilor “să respecte legile, cultura şi tradiţiile” ţării-gazdă.


Citește și:

Urmărește-ne pe Google News