Această întâlnire a fost introdusă pe agenda oficială a Suveranului Pontif, fiind programată pentru o jumătate de oră, între 09:30 și 10:00, la Palatul Apostolic.

Momente tensionate între Kiev și Vatican

Ultima întâlnire între cei doi datează din iunie, cu ocazia summitului şefilor de stat şi de guvern din G7 de la Puglia (sudul Italiei), unde au fost invitaţi de preşedinţia italiană a grupului.

Apelurile la pace în Ucraina făcute de Papa Francisc au rămas fără rezultat, în timp ce relațiile dintre Vatican şi conducerea de la Kiev au fost uneori marcate de momente tensionate. În martie, liderul Bisericii Catolice a provocat o criză diplomatică între Kiev şi Vatican, după ce a cerut Ucrainei „să ridice steagul alb şi să negocieze” cu agresorul său, Rusia.

La sfârşitul lunii august, el a condamnat decizia conducerii de la Kiev cu privire la interzicerea Bisericii Ortodoxe din Ucraina legate de Patriarhia de la Moscova.

„Continui să urmăresc cu durere luptele din Ucraina şi din Federaţia Rusă. Şi, gândindu-mă la legile adoptate recent în Ucraina, mă tem pentru libertatea celor care se roagă”, a spus el, în condițiile în care Kievul afirmă că instituția bisericească interzisă răspândește propaganda Kremlinului.

Zelenski, într-un turneu diplomatic în Europa

Şeful statului ucrainean se află într-un turneu diplomatic în Europa, care a început miercuri, în Croația, cu ocazia summitului Europa de Sud-Est-Ucraina.

Organizat la Dubrovnik, summitul are drept obiectiv afișarea „susținerii față de poporul ucrainean” și acordarea de ajutor militar împotriva agresiunii militare rusești.

Șefi de stat, premieri sau miniştri de externe din 12 state state iau parte la summit, și anume Albania, Bosnia și Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, România, Serbia, Slovenia şi Turcia.

Premierul croat Andrej Plenkovici, care s-a deplasat de trei ori la Kiev de la lansarea invaziei ruse la scară largă, la 24 februarie 2022, a promis că ţara sa va da dovadă de „solidaritate cu Ucraina, inclusiv militar”.

Acord de cooperare între Croația și Ucraina

De altfel, Croaţia şi Ucraina au convenit asupra semnării unui acord de cooperare pe termen lung care ar putea avea la bază experienţa Zagrebului în deminare după Războiul de independență a Croației şi tratamentul juridic în cazul crimelor de război.

„Aşteptăm de la regiune să se unească pentru a-şi manifesta susţinerea față de Ucraina”, a anunţat luni ministrul croat de externe Gordan Grlici Radman, a cărui țară a furnizat Kievului asistență în valoare de 300 de milioane de dolari.

Vizita lui Volodimir Zelenski în Croația, prima în calitate de președinte, intervine într-un moment dificil pentru Ucraina, ale cărei forţe duc lipsă de oameni şi armament.

Preşedintele ucrainean, care transformă fiecare vizită în străinătate într-o tribună de la care cere ajutor suplimentar pentru a rezista în fața invaziei ruse, şi-a exprimat recent regretul faţă de faptul că Occidentul „tărăgănează” livrările de rachete cu rază lungă de acţiune.

Urmărește-ne pe Google News