UPDATE: Papa Francisc a transmis un mesaj sensibil, cu o mare însemnătate, vorbind despre discriminare și făcând comparație cu parabola lui Cain și Abel.
Am totuşi o greutate pe inimă. Este greutatea discriminărilor, a segregărilor şi a maltratării suferite de comunităţile voastre. Istoria ne spune că nici creştinii şi nici chiar catolicii nu au fost străini de răul acesta atât de mare.
Pentru aceasta aş vrea să vă cer iertare. Cer iertare, în numele Bisericii, Domnului şi vouă pentru momentele când, în decursul istoriei, v-am discriminat, maltratat sau v-am privit într-o manieră greşită, cu privirea lui Cain şi nu cu cea a lui Abel, şi nu am ştiut să vă recunoaştem, să vă preţuim şi să vă apărăm în specificitatea voastră, a afirmat Sfântul Părinte.
Fotografii: EPA
După discursul ținut în biserică, Papa Francisc a ieșit să salute oamenii aflați în curtea lăcașului sfânt. Suveranul Pontif a dăruit mai multe iconițe copiilor prezenți la eveniment.
UPDATE: Suveranul Pontif a ajuns la comunitatea de romi greco-catolici din cartierul „Barbu Lăutaru”, de la Blaj. Papa Francisc a intrat în biserică unde a fost primit cu bucurie de credincioși. Papa a stat de vorbă cu câțiva copii aflați în lăcașul de cult și le-a dat binecuvântarea.
Întâlnirea dintre Suveranul Pontif şi etnicii romi va ține aproximativ o oră și va avea loc într-o biserică finalizată recent, construită pe locul unei foste mori în doar trei luni, în cartierul „Barbu Lăutaru”, unde locuieşte cea mai mare parte din această comunitate, ce reprezintă peste o zecime din populația orașului Blaj.
„Legătura dintre comunitatea romă şi Biserica Greco-Catolică este una veche. Unul dintre cei mai preocupaţi de acordarea asistenţei spirituale romilor din Blaj a fost Ioan Suciu, unul din cei şapte episcopi martiri beatificaţi duminică de către Papa Francisc. Născut la Blaj, Ioan Suciu a copilărit cu mulţi romi, iar după încheierea studiilor şi-a dedicat o parte din activitate pentru sprijinirea acestei comunităţi. Cel cunoscut ca ‘Episcopul tinerilor’ a desfăşurat acţiuni de catehizare cu tinerii romi. A organizat inclusiv excursii pentru aceştia sau juca meciuri de fotbal cu ei”, a precizat Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore de Alba Iulia şi Făgăraş, Claudiu Pop, potrivit Agerpres.
Potrivit prelatului, Papa Francisc a ţinut să meargă să-i întâlnească acolo unde locuiesc.
„Pentru noi, ca Biserică, este oportunitatea de a redescoperi vocaţia noastră. Noi avem preoţi romi, avem studenţi, seminarişti, iar unul dintre episcopii martiri, Ioan Suciu, avea o pastorală activă în această comunitate, nu doar instituţională, nu mergea doar ca episcop, mergea şi să joace fotbal cu ei sau să-i întâlnească ca prieteni. Sfântul Părinte, mergând acolo, alegând să meargă acolo, ne aduce aminte vocaţia Bisericii, aceea de a fi aici, acum, prezentă pentru tot. De fapt, Şcolile Blajului, care au fost deschise de către primii episcopi ai Bisericii noastre, au fost în acest sens gândite. Nu au fost şcoli pentru bogaţi sau pentru săraci sau doar pentru catolici. Au fost şcoli deschise tuturor, ‘izvoare de har’. Cu această vizită, Papa Francisc ne aduce aminte ceea ce e vocaţia Bisericii în general, ceea ce e vocaţia creştinului, aceea de a nu face diferenţă, de a fi prezent acolo unde e nevoie de ajutorul lui”, a afirmat Episcopul Claudiu Pop.
La final vizitei, Papa Francisc va oferi celor prezenți un salut și va pleca spre Sibiu, unde, la ora 17:20, va avea loc ceremonia oficială a plecării Suveranului din România.
Duminică, în a treia zi a vizitei sale în România, Papa Francisc a ajuns la Blaj, unde a oficiat Sfânta Liturghie și ceremonia de Beatificare a celor șapte Episcopi greco-catolici martiri în timpul regimului comunist din România. Peste 100.000 de oameni au fost prezenți pe Câmpia Libertății pentru a asista la evenimentul religios.
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro