Este pentru prima dată când un papă vizitează această țară asiatică fără ieșire la mare. Vizita are loc într-un moment de relații tensionate ale Vaticanului cu cei doi vecini puternici ai Mongoliei, Rusia și China.
Papa Francisc a ajuns în capitala mongolă Ulaanbaatar după un zbor de noapte de zece ore, în care a trecut prin spațiul aerian chinez. Astfel, Suveranul Pontif a avut ocazia rară de a trimite o notă de salut președintelui Xi Jinping pentru că protocolul Vaticanului prevede ca papa să transmită astfel de felicitări atunci când survolează o țară străină.
„Urări de bine Excelenței Voastre și poporului chinez. Asigurându-vă de rugăciunile mele pentru bunăstarea națiunii, invoc asupra voastră binecuvântările divine ale unității și păcii”, i-a transmis papa liderului de la Beijing.
Papa Francisc a fost primit la aeroport, o femeie îmbrăcată în haine tradiționale, care i-a oferit iaurt solid, un gest obișnuit de bun venit în Mongolia.
În Mongolia există doar 1.450 de catolici, administrați de cardinalul Giorgio Marengo, care a început să lucreze în această țară în urmă cu mai bine de 20 de ani, ca tânăr preot.
Cu cine se va întâlni Papa Francisc în Mongolia
Primul angajament oficial al Suveranului Pontif în Mongolia are loc sâmbătă, când acesta va participa la o ceremonie oficială de bun venit și se va adresa liderilor guvernamentali și diplomaților.
Programul vizitei include întâlniri oficiale cu președintele și prim-ministrul mongol și un discurs în fața liderilor guvernamentali, culturali și de afaceri mongoli, urmate de prima întâlnire a papei Francisc cu episcopii, preoții și călugărițele care formează coloana vertebrală comunității catolice.
De-a lungul celor zece ani de pontificat, papa Francisc a ales să viziteze comunități catolice din ceea ce el numește periferii, stând departe de centrele globale ale catolicismului pentru a sluji în schimb în bisericile mici unde catolicii sunt adesea o minoritate.
Unul dintre obiectivele principale ale vizitei de patru zile în țara asiatică este de a evidenția tradiția îndelungată a Mongoliei în ceea ce privește coexistența interconfesională.
La întâlniri sunt invitați budiștii mongoli, majoritari în această națiune de 3,3 milioane de locuitori, precum și reprezentanți ai evreilor, musulmanilor și șintoiștilor și membri ai bisericilor creștine care și-au stabilit prezența în Mongolia în ultimii 30 de ani, inclusiv Biserica Ortodoxă Rusă. Această întâlnire i-ar putea permite papei Francisc să transmită un mesaj patriarhatului de la Moscova, care a sprijinit puternic războiul declanșat de Rusia în Ucraina.
Posibile discuții despre China vecină
Deși Vaticanul a insistat că papa Francisc merge în Mongolia – nu în China sau Rusia – subiecte legate de Beijing vor fi prezente în cadrul vizitei, notează sursele citate.
Opoziția Chinei față de Dalai Lama ar putea ieși în evidență, pentru că budismul mongol este strâns legat de ramura Tibetului și îl venerează în mod tradițional pe Dalai Lama.
Totodată, Sfântul Scaun are relații diplomatice depline cu Taiwan, insula democratică pe care Beijingul o consideră teritoriul său, în timp ce catolicii chinezi au fost mult timp împărțiți între o biserică oficială susținută de stat și un grup clandestin loial Papei.
Într-un răspuns la mesajul transmis de Suveranul Pontif după ce a survolat China, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Wang Wenbin, a declarat că binecuvântarea papei reflectă prietenia și bunăvoința acestuia, menționând că Vaticanul și China au menținut comunicarea în ultimii ani.
Foto: Profimedia