Pe lângă imnul special pregătit pentru acest eveniment, care va fi interpretat de 200 de coriști ce aparțin de șase coruri catolice din Iași, primăria și episcopia au pregătit o serie de momente speciale pentru a marca vizita Suveranului Pontif.
Astfel, în curtea Episcopiei Romano-Catolice din Iași s-a amplasat o statuie înfățișându-l pe Mântuitorul Isus Cristos, statuie ce va fi binecuvântată de Papă și va fi amplasată într-un spațiu public din Iași.
În același loc în care va fi amplasată statuia va fi ridicată și o bornă care marchează locul de unde cei mai dârzi credincioși vor putea să plece într-unul dintre cele mai cunoscute pelerinaje catolice din lume – Camino de Santiago de Compostela, care se termină la catedrala cu același nume din Spania.
Particularitatea acestui pelerinaj este că se face pe jos, iar reprezentanții episcopiei spun că există mărturii că astfel de drumuri porneau din Moldova spre Spania.
„Este un pelerinaj pe care foarte mulți oameni din lume îl fac pe jos. Va fi o binecuvântare, ca persoanele care pornesc pe un astfel de drum să se simtă mereu împliniți, eliberați și fericiți“, a declarat episcopul catolic de Iași, Petru Gherghel.
Papa se va închina unei icoane de 200 de ani
Vizita Papei Francisc va începe de la Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”, din Iași, acolo unde le va vorbi celor 800 de bătrâni și bolnavi din toată Dieceza de Iași, binecuvântându-i. Tot acolo se va închina la una dintre cele mai cunoscute icoane catolice din Moldova, Sfânta Maria cu pruncul Isus în brațe, adusă special la Iași de la Sanctuarul Marian de la Cacica. Icoana are o vechime de peste 200 de ani și a fost sfințită deja de Papa Francisc în 2014.
Aici, va primi o lumânare de la cel mai în vârstă preot din Dieceza de Iași și de la unul dintre tinerii care urmează să fie hirotoniți luna aceasta.
Preotul cel mai în vârstă se numește Anton Bișoc, are 98 de ani și peste 70 dintre aceștia a slujit ca preot. Din 1990 se află în localitatea Voievodeasa, județul Suceava, este pensionar, se deplasează mai greu, dar reprezentanții Episcopiei Romano-Catolice spun că este foarte implicat în răspândirea credinței. „Ia toate publicațiile catolice, face singur plicurile, pune revistele și alte cărți în ele, și le trimite oamenilor de pretutindeni. Are o listă foarte mare la care trimite în fiecare lună și de multe ori cu bani din pensia sa, din inițiativa sa”, a declarat pr. Adrian Blăjuță, purtător de cuvânt al Episcopiei Romano-Catolice din Iași.
Ulterior, Papa Francisc va merge cu papamobilul printre zecile de mii de pelerini, pe un traseu prestabilit, către scena din fața Palatului Culturii, de unde se va ruga împreună cu cei prezenți. În fața acestuia va fi purtată în procesiune icoana Maicii Domnului de la Sanctuarul Marian de la Cacica, din alai făcând parte tineri și familii, câțiva dintre ei din Republica Moldova, iar primii patru, care vor arunca și cu petale de flori, sunt orfani din centrele de plasament ale Diecezei de Iași.
Pe scena din fața Palatului Culturii, un tânăr de 22 de ani îi va vorbi Papei Francisc despre dificultățile din viața sa, apoi vor urma mărturii ale familiei „care a cunoscut greutăți și bucurii”, care are în total 28 de membri în trei generații. Pe scenă vor urca Ioan și Elisabeta Bălan, de 71, respectiv 79 de ani, din Iazul Vechi, comuna Șipote, parohia Săveni, care au crescut 11 copii, opt băieți și trei fete, doi ei fiind preoți.
Citește și:
VIDEO| Traseul Papei din papamobil. Cum o să vadă Suveranul Pontif Bucureștiul
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro