Unii catolici speră că ea va duce la schimbări fundamentale în probleme precum hirotonia femeilor, acceptarea preoților căsătoriți și relațiile de același sex. Alții se tem că va submina principiile Bisericii.

Sunt și voci careavertizează că prea multă atenție acordată reformei ar putea distrage atenția de la problemele cu care se confruntă Biserica în prezent, cum ar fi corupția și scăderea nivelului de participare.

Papa Francisc i-a îndemnat pe catolici să nu „rămână blocați în certitudinile noastre”, ci să „se asculte unii pe alții” în timp ce a lansat procesul la Liturghia de duminică din Bazilica Sf. Petru.

Suntem pregătiți pentru aventura acestei călătorii? Sau ne temem de necunoscut, preferând să ne refugiem în scuzele obișnuite: Este inutil sau Am făcut-o întotdeauna așa?”

Suveranul Pontif i-a întrebat pe credincioși:

Procesul de consultare, numit „Pentru o biserică sinodală: comuniune, participare și misiune”, va funcționa în trei etape:

  • În „faza de ascultare”, oamenii din parohii și eparhii vor putea discuta o gamă largă de probleme. Papa Francisc a transmis că este important să auzim de la cei care erau adesea la marginea vieții bisericii locale, cum ar fi femeile, lucrătorii pastorali și membrii organelor consultative;
  • În „faza continentală”, episcopii se vor aduna pentru a discuta și a-și oficializa concluziile;
  • În „faza universală”, va avea loc o adunare de o lună a episcopilor la Vatican, în octombrie 2023.

Apoi, este așteptat ca Papa să scrie un îndemn apostolic, prezentându-și punctele de vedere și deciziile cu privire la problemele discutate.

Discutând speranțele sale pentru Sinod, Papa Francisc a avertizat că procesul nu trebuie să devină un exercițiu intelectual care să nu reușească să abordeze problemele din lumea reală cu care se confruntă catolicii și „tentația de satisfacție” atunci când vine vorba de schimbarea.

 
 

Urmărește-ne pe Google News