Nour Essa era microbiolog în Siria, până la izbucnirea războiului civil. Soțul ei, Hassan, era grădinar peisagist, “Oameni normali, cu vieți normale”, povestesc ei pentru Sky News. Cei doi au fost nevoiți să își părăsească țara măcinată de confruntări violente, împreună cu fiul lor. Nu avea prea multe opțiuni în Siria. Hassan fie lupta alături de armata liberă siriană, fie se alătură extremiștilor. Nu a vrut să aleagă nicio tabără. “Nu am vrut să fiu de nicio parte: nici de forțele guvernamentale, nici de un grup islamic”, povestește Hassan.

Citește și: Papa Francisc a explicat de ce s-a întors la Vatican cu trei familii de imigranți musulmani | FOTO

Războiul le-a distrus locuința și viețile, așa că cei trei sirieni au decis să plece din țară. Au traversat teritorii controlate de Statul Islamic, înainte să ajungă în Turcia. De acolo, traficanții de imigranți i-au pus într-o ambarcațiune foarte mică cu direcția insula Lesbos. Sosirea lor pe insula pe care se află mii de refugiați s-a dovedit a fi perfectă. Papa Francisc a vizitat insula în urmă cu o săptămână și a ales trei familii de sirieni, în total 12 imigranți, care să meargă alături de el la Roma. Decizia Suveranului Pontif a fost una suprinzătoare. Doar câțiva oficiali de la Vatican și membri ai unei asociații știau de decizia liderului Bisericii Catolice. Inițial, Papa Francisc a sperat că va aduce cu el la Vatican familii de creștini și musulmani. Cu toate acestea, toți cei 12 imigranți sunt musulmani, deoarece doar cei sosiți pe insulă înaintea zilei de 20 martie, dată la care a intrat în vigoare acordul UE cu Turcia pentru deportarea imigranților, avea actele în regulă.

Oamenii au avut copleșiți când au aflat că se vor urca în avionul Papei și vor zbura în Italia. “Nu am crezut. Este un om foarte bun, foarte drăguț”, a povestit Nour Essa, pentru Sky News.  La bordul avionului, imigranții l-au cunoscut pe Papa Francisc și au mâncat lasagna.

“L-am salutat și i-am mulțumit. Nu este niciun lider musulman sau arab care să fi făcut același lucru pentru noi”,  a mai spus femeia.

Ajunși în Italia, familia de imigranți a început să ia lecții de limba italiană, un prim pas pentru a adapta mai rapid la noua lor viață. Cu toate acestea, ei își doresc fosta viață înapoi, cea de dinainte de izbucnirea războiului din Siria. “Vreau să merg acasă după ce războiul se termină, dar nu cred că asta va fi în curând”, a mai spus Nour Esssa.

Citește și: Moment istoric pe insula Lesbos! Papa Francisc s-a întors la Vatican cu 12 imigranți. Suveranul Pontif, apel emoționant către Europa | FOTO și VIDEO

Jurnaliștii Sky News au întrebat imigranții despre îngrijorările europenilor privind refugiații care iau cu asalt Europa.  „Nu suntem teroriști. Nu suntem jihadiști. Suntem oameni normali precum voi și am avut o viață normală în fața noastră înaintea războiului. Am fugit din cauza războiului. Nu am avut altă opțiune”, a mai spus femeia.

Acordul dintre UE și Turcia are ca scop descurajarea imigraniților de a ajunge în Europa la bordul unor ambarcațiuni care le poate pune viața în pericol. Cei care reușesc totuși să ajungă în Grecia sunt trimiși înapoi în Turcia, de unde sunt relocați către țările europene. În acest fel, liderii europeni speră să scadă numărul naufragiilor din Marea Mediterană. Numărul sosirilor a scăzut, însă acordul pare dificil de pus în practică, deoarece Turcia trebuie să aprobe deportările. Astfel că mii de oameni sunt ținuți în tabere în insulele grecești.

Citește și: Naufragiu major în Mediterana. Aproximativ 500 de imigranți ar fi murit

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News