Scăderea va fi de 10%, care se traduce prin 500 de euro. Decizia vine în contextul în care Papa Francisc vrea „deficit zero” și caută diverse soluții pentru a face economie. Hotărârea Papei Francisc intră în vigoare de la 1 noiembrie.

Cardinalii nu vor mai primi două alocaţii lunare, se arată într-o notă scrisă de Maximino Caballero Ledo, un laic spaniol care conduce Ministerul Finanţelor de la Vatican. De obicei, una dintre alocații este folosită pentru a angaja secretari personali.

Doar 20 de cardinali din cei 230 sunt afectați de această decizie

Biroul de presă al Vaticanului nu a dat curs solicitărilor venite de la jurnaliști pentru a face declarații publice. În ciuda acestui aspect, un înalt oficial al Sfântului Scaun a transmis scrisoarea unor jurnalişti de la Reuters. Maximino Caballero Ledo a declarat în scrisoarea datată pe 18 octombrie că acţionează la cererea Papei Francisc.

Doar cardinalii care conduc diferitele departamente ale Vaticanului de la Roma sunt afectați. În cifre concrete, doar 20 dintre cei peste 230 de „prinţi ai Bisericii Catolice” din întreaga lume.

Cardinalii din Roma primesc o indemnizaţie lunară cuprinsă între 4.000-5.000 de euro, potrivit articolelor publicate de-a lungul timpului.

Reducerea cheltuielilor în cadrul Bisericii Catolice a devenit o prioritate pentru Papa Francisc, în contextul unei noi recesiuni. Suveranul Pontif a adresat o scrisoare neobişnuită luna trecută tuturor cardinalilor din lume. Le-a transmis acestora să urmeze o agendă de „deficit zero” pentru a ajuta la îmbunătăţirea situaţiei economice a Vaticanului. Pe lângă acest aspect, trebuie să promoveze „un spirit al esenţialului, evitând superfluul şi selectându-ne bine priorităţile”.

Papa Francisc nu este la prima decizie de acest fel. În 2021, când Roma și întreaga Italie sufereau pierderi uriașe din cauza COVID, Pontiful Romei a ordonat o reducere de 10% a salariilor cardinalilor din Roma. De curând, a eliminat și chiriile subvenţionate pentru cardinalii Vaticanului.

Urmărește-ne pe Google News