„Am vorbit cu Kirill timp de 40 de minute prin Zoom. Primele 20, cu un cartonaș în mână mi-a citit toate justificările războiului. L-am ascultat și i-am spus: nu înțeleg nimic despre asta. Frate, nu suntem clerici de stat, nu putem folosi limbajul politicii, ci pe cel al lui Iisus”, a spus Suveranul Pontif.
Patriarhul Kirill „nu poate deveni băiatul de altar al lui Putin”, a adăugat Papa Francisc.
Totodată, șeful Bisericii Catolice a precizat că și-a exprimat intenția de a merge la Moscova, ca să vorbească cu Vladimir Putin, dar încă nu a primit un răspuns. La 20 de zile de la începutul invaziei ruse în Ucraina, Papa Francisc spune că l-a rugat pe un înalt diplomat al al Vaticanului să-i trimită acest mesaj liderului rus.
Mesajul a fost că sunt dispus să merg la Moscova. Cu siguranță, a fost necesar ca liderul de la Kremlin să permită o deschidere. Nu am primit încă un răspuns și încă insistăm. (…) Mă tem că Putin nu poate și nu vrea să aibă această întâlnire în acest moment. Dar cum să nu oprești atâta brutalitate?
Papa Francisc:
La începutul războiului, Papa Francisc a mers la Ambasada Rusiei la Sfântul Scaun pentru a-i transmite ambasadorului Moscovei îngrijorarea sa cu privire la invadarea Ucrainei, într-un gest fără precedent în istoria Bisericii Catolice.
În războiul din Ucraina se testează arme
În interviul acordat ziarului italian, Papa a spus că în acest moment, în războiul din Ucraina, se testează arme. „Ceea ce este clar este că acolo se testează arme. Rușii știu acum că tancurile nu prea sunt de folos și se gândesc la alte lucruri. Acesta este motivul pentru care se poartă războaie: pentru a testa armele pe care le-am produs. Așa s-a întâmplat în războiul civil spaniol dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Comerțul cu arme este un scandal și puțini sunt cei care îl combat. În urmă cu doi sau trei ani, o navă a sosit la Genova încărcată cu arme care urmau să fie transferate pe un cargo mare pentru a fi transportate în Yemen. Lucrătorii portuari nu au vrut să facă acest lucru. Au spus: să ne gândim la copiii din Yemen. Este un lucru mărunt, dar un gest frumos. Ar trebui să fie multe altele ca acesta”.
„Suntem atenți și la ceea ce se poate întâmpla acum în Transnistria”
Papa a tot transmis avertismente în ultimii ani asupra unui război mondial din bucățele.
„Nu am niciun merit pentru această alarmă, era doar constatarea realității: Siria, Yemen, Irak, în Africa, un război după altul. Există interese internaționale în fiecare dintre ele. Este de neconceput ca un stat liber să pornească un război împotriva altui stat liber. În Ucraina, alții au fost cei care au creat conflictul. Singurul lucru care le este reproșat ucrainenilor este că au reacționat în Donbass, dar vorbim de acum zece ani. Acest argument este vechi. Bineînțeles că sunt un popor mândru. De exemplu, atunci când pentru Drumul Crucii au fost două femei, una rusoaică și cealaltă ucraineană, care trebuiau să citească rugăciunea împreună, au făcut un scandal. Așa că l-am sunat pe cardinalul Krajewski, care era acolo, și mi-a spus: „Oprește-te, nu citi rugăciunea””, a relatat Papa, care privește cu îngrijorare și în jurul Ucrainei: „Dar suntem atenți și la ceea ce se poate întâmpla acum în Transnistria”.
Suveranul Pontif s-a declarat sceptic în privința păcii: „Sunt un pesimist, dar trebuie să facem toate gesturile posibile pentru a opri războiul”.
Înainte de interviul pentru publicația italiană, Suveranul Pontif nu l-a numit în mod explicit pe Vladimir Putin, însă a denunțat „agresiunea” și „invazia nejustificată” și a deplâns „atrocitățile” împotriva civililor din Ucraina, lăsând să se înțeleagă că vorbește despre Rusia și liderul său.
Va suferi o intervenție
În timpul interviului acordat ziarului Corriere della Sera, Papa a stat pe scaun tot timpul. Le-a povestit jurnaliștilor că nu se poate ridica pentru că are probleme la un genunchi, probleme care îi provoacă dureri. Și pentru care va suferi o infiltrație. „Sunt așa de mult timp, nu pot să merg. E nevoie de puțină durere, de puțină umilință…”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Foto: EPA